latinica  ћирилица
05/12/2017 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Bijeljina - Ivanić se sastao sa episkopom Fotijem

Na prostoru Federacije BiH, gdje Srba nema dovoljno za značajniji politički angažman partija, jedino je Srpska pravoslavna crkva institucija koja traje i koja im pruža oslonac za očuvanje identiteta, izjavio je Mladen Ivanić član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa episkopom zvorničko – tuzlanskim, Fotijem.
Episkop Fotije (foto:eparhija-dalmatinska.hr) -
Episkop Fotije (foto:eparhija-dalmatinska.hr)

Komentarišući informaciju da Srpskoj pravoslavnoj crkvi na području Tuzle još uvijek nije vraćeno 27 objekata, Ivanić je naglasio da se imovina mora vratiti.

"To bi pružilo značajan osnov da srpske insttitucije u Tuzli budu jače prisutne i Srbi kao narod , a to je i vrsta testa prema vlastima Federacije BiH" – rekao je Ivanić i dodao da ne očekuje ništa drugo nego da se primijene isti aršini kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva kao i u slučaju Islamske vjerske zajednice i drugih vjerskih zajednica.

Vladika Fotije se zahvalio na posjeti člana Predsjedništva BiH i ocijenio da se radi o izrazu povjerenja i zajedništva, potpune saradnje crkve i države.

"Mi kao crkva smo tu da ukazujemo na duhovne probleme našega naroda, da nosimo krst njegov kroz bogosluženja, a državne institucije su tu da pomognu u zemaljskim okvirima", istakao je episkop zvorničko-tuzlanski.

On je dodao će se SPC boriti za očuvanje imovine, kao i za očuvanje našeg naroda u pravoslavnoj vjeri i da očekuje podršku političara na nivou entiteta , kao i na nivou BiH.

Izvor: V. Јevtić/RTRS