latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:27 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Naplata potraživanja najveći problem javnih preduzeća

Sistem naplate pravosnažnih potraživanja jedan je od najvećih problema sa kojima se suočavaju javna preduzeća, jer je nemogućnost dobijanja podataka o dužniku sa ciljem utvrđivanja njegove imovine jedna od osnovnih prepreka za efikasan izvršni postupak u BiH, rekao je član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Selim Karamehić.
"Unapređenje izvršnog postupka u BiH izborom efikasnog sredstva izvršenja", - Foto: SRNA
"Unapređenje izvršnog postupka u BiH izborom efikasnog sredstva izvršenja",Foto: SRNA

Uoči okruglog stola pod nazivom "Unapređenje izvršnog postupka u BiH izborom efikasnog sredstva izvršenja", koji se održava na Ilidži, Karamehić je naveo da će učesnici svojim sugestijama, primjedbama i prijedlozima pomoći pronalaženju optimalnog načina rješavanja izvršnih predmeta.

"Do sada smo nailazili na probleme sa dobijanjem podataka o adresama izvršenika, njihovoj pokretnoj i nepokretnoj imovini, što je komplikovalo i usporavalo proces naplate potraživanja. To nas je dovelo u situaciju da pravosnažne sudske odluke, te izvršne i vjerodostojne isprave koje nisu osporene, ne mogu biti naplaćene", istakao je Karamehić.

U okruglom stolu učestvuju predstavnici sudova, javnih preduzeća koja imaju velika potraživanja, banaka, zatim notari, te predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Rukovodilac Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa-dva Ana Bilić Andrijanić, koji se fokusira na efikasnost rada sudova i odgovornost sudija i tužilaca, naglasila je da je izvršni postupak važan segment u efikasnosti sudova.

"Ako ne možete da izvršite presudu, bez obzira na to što ste brzo završili parnicu, građanin nije dobio zadovoljenje svojih prava", kaže Andrijanićeva.

Ona je dodala da je izvršni postupak veoma komplikovan u BiH jer je Zakon o izvršnom postupku kompleksan i zahtijeva mnogo vremena.

Andrijanićeva je kao najveći problem navela sredstvo izvršenja jer onaj ko traži izvršenje nema informacije o bankovnim računima dužnika.

Samim tim, kako kaže, izvršilac traži da se naplata vrši na pokretnoj imovini.

"Veoma je teško izvršiti popis, a kada je izvršen, građani nisu zainteresovani za kupovinu tih stvari, pa u većini slučajeva to izvršenje propada. Bez obzira što ste pobijedili u građanskom postupku, vi ne dobijete naplatu svojih troškova", pojasnila je Andrijanićeva.

Ona je kao drugi veliki problem navela komunalne predmete koji su u 80 odsto slučajeva neriješeni.

"Na ovom skupu želimo da predstavimo analizu koju je VSTS uradio još 2015. godine za izbor najboljeg načina rješavanja ovih predmeta, osnivanjem javnih agencija ili privatnih izvršilaca. Sada smo u fazi formiranja radne grupe, na čelu sa Ministarstvom pravde BiH, entitetskim ministarstvima i sudovima, kako bi pronašli optimalan način da ti predmeti budu izmješteni iz sudova", istakla je Andrijanićeva.

Okrugli sto, čiji je cilj otvaranje javnog dijaloga o identifikaciji optimalnog modela sistemskog rješenja izvršnog postupka u BiH, kao i promocija efikasnog sredstva izvršenja u skladu sa važećim zakonima u BiH i preporukama EU, organizovao je VSTS BiH.

Izvor: SRNA