latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:20 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Da li vehabije obučavaju i maloljetnike? (VIDEO)

Da li u BiH vehabije vojno obučavaju maloljetnike?
Vojna obuka djece - Foto: RTRS
Vojna obuka djeceFoto: RTRS

Snimke koji, prema ocjeni bezbjednosnih stručnjaka, to protvrđuju, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da nije vidio.

Na snimku, koji je objavio portal Dnevnik.ba, vehabije dječake podučavaju islamu, ali i izvode vježbe identične vojničkim pripremama.

"Askeri" u prevodu vojnici-regruti, u praksi bošnjačka djeca od 10-tak godina koja uče da savladavaju fizičke prepreke, borilačke vještine. Nemaju uniforme, ali organizacija zimskog kampa simulira vojnu obuku kao i sam logo "Askera". Predavači sa prepoznatljivim vehabijskim bradama, upoznaju mlade Bošnjake sa tajnama islama. DŽevad Galijašević upozorava da se kod djece stvara psihoza rata što traži reakciju cijelog društva.

- Riječ je ozbiljnoj i bezbjednosnoj pojavi, riječ je o militarizaciji djece. Ono što vidimo na video snimcima to su kondicione pripreme, savladavanje prepreka i stavranje određene psihoze sukoba kod djece. Ono što mi ne vidimo kako Asker obučava odrasle ljude, oni se ne reklamiraju, ističe Galijašević.

Inače, dobro obaviještenom bh ministru bezbjednosti, koji pomno prati šta se radi po kampovima u Rusiji promakle su aktivnosti "Askera" koji usred BiH u Јelahu kod Tešnja, vrijedno obučavaju mlade Bošnjake i uvode u tajne Islama.

- Јa moram da kažem da nisam upoznat sa ovom grupom Askeri. I nisam pogledao video na jutjubu. Nemam nekih saznanja u ovom momentu, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Da hoće lako bi saznao da su "Askeri" nastali 2015. godine, sjedište u Nedžarićima u Sarajevu gdje stalno upisuju nove članove. Osim uvježbavanja borilačkih vještina organizuju izlete u prirodu. Posebno ističu tzv "ersoft", simulaciju vojne borbe sa uniformama i replikama pravog oružja, što je ništa drugo do "igranje ratom".

Sigurno ćemo ispitati sve činjenice ,šta je to, ko stoji iza toga , šta su stvarni motivi, ima li nezakoniti radnji posebeno da li se zloupotrebljavaju djeca.

- Ono što znamo o Askerima da im podršku daju navodne turske vladine strukture, bolje da su ih učili njemački i engleski jezi, da ih spremaju za Evropu. Ovo je zloupotreba djece ne smo što ih dovodite poziciju  da vježbaju ratne igre već što to javno objavljujete, poručuje Galijašević.

Iz Kancelarije ombudsmana za ljudska prava BiH bez reakcije i komentara na objavljeni video. Nisu odgovorili ni naša pitanja da li su djeca zlopuotrijebljena i dovedena u opasnost vježbajući "ratne igre".