latinica  ћирилица
21/07/2018 |  20:18 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Teslić: Hoće li biti još smjena lokalnih funkcionera?

Smjene funkcionera, direktora javnih ustanova i članova upravnih odbora u protekle dvije sjednice izazvale su burna reagovanja u lokalnom parlamentu Teslića. U SNSD-u kažu da su nezadovoljni njihovim radom, a opštinska vlast predvođena SDS-om opstruiše odluke Skupštine.

Smijenjeni su direktori i članovi upravnih odbora Doma zdravlja i Dječijeg vrtića, kao i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje. Čistka je napravljena i u redovima upravnih odbora Centra za socijalni rad i opštinske Turističke organizacije.

Opozvan je i potpredsjednik Skupštine, a fotelja se tresla i zamjeniku načelnika Teslića. Sve to na inicijativu jedne trećine odbornika. U SNSD-u kaže da su nezadovoljni radom svih smijenjenih funkcionera. Od novih kadrovskih rješenja očekuju bolje rezultate.

- Očekujemo preuzimanje odgovornosti za opštinu Teslić i njenu budućnost. Smjene koje su se desile mi smo najavljivali već prije i urađene su isključivo u interesima građana i opštine - kaže Mišo Stojanović, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

Smjene su nezakonite i opštinska uprava će pretrpjeti štetu zbog takvih odluka, tvrde u Klubu odbornika SDS-a. Njihovi akteri, kažu, moraju odgovorati.

- Smjene su nezakonite i nisu u skladu sa Statutom opštine Teslić. One su instruisane iz lokalnog SNSD-a koji, zajedno sa svojim novim koalicionim partnerima PDP-om i DNS-om, pokušava da vrši udar na kadrove SDS-a - tvrdi Milan Kasapović, predsjednik Kluba odbornika SDS-a.

I dok u SNSD-u najavljuju da će sa čišćenjem redova nastaviti i u septembru kako bi stanje u Tesliću doveli u red, u SDS-u priznaju da su im od lokalnih problema važniji predstojeći izbori.

- Mi ćemo se fokusirati na izbore, a poslije toga pozabavićemo se i lokalnom zajednicom. Trenutno nismo u većini i funkcionišemo kao opozicija - kaže Kasapović.

Opštinska vlast i kadrovi SDS-a opstruisali su saradnju sa republičkom vlašću, podsjećaju u SNSD-u. Tome se, kažu, mora stati u kraj.

- To je, može se reći, inaćenje sa republičkim vlastima. Bilo je mnogo opstrukcija od strane opštinskih vlasti da se bilo šta uloži u opštinu Teslić - tvrdi Stojanović.

U PDP-u na naše pozive danas nisu odgovarali. Socijalisti su na protekloj sjednici bili uzdržani jer im se, kažu, odnos PDP-a i SNSD-a ne dopada. Ipak, tvrde ostaju vjerni svom koalicionom partneru SNSD-u. Uz SNSD su i radikali, Nezavisni klub odbornika, ali i DNS. Tako su SDS-u ostali samo SDA i SDP. Da iznenađenjima nema kraja, u SNSD-u kažu da odbornici SDS-a nisu jedinstveni i da tek dio njih podržava teslićkog načelnika.