latinica  ћирилица
02/08/2018 |  07:48 ⇒ 07:53 | Autor: SRNA

Herceg Novi: "Trg od ćirilice" posvećen očuvanju srpskog jezika

Manifestacija "Trg od ćirilice", posvećena očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, počeće danas u Herceg Novom, gdje će okupiti brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike.
Herceg Novi   (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me) -
Herceg Novi (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me)

Književni kritičar Želidrag Nikčević rekao je da ova duhovna i vjerska manifestacija predstavlja svojevrsnu odbranu ćiriličnog pisma i identiteta.

"Naša ideja je bila da veliko bogatstvo, koje postoji u Boki i Herceg Novom, oživotvorimo i pokažemo, jer je taj prostor kroz vijekove izukrštan najvećim umjetničkim, naučnim, kulturnim i vjerskim dometima našeg naroda", poručio je Nikčević danas na konferenciji za novinare koju su organizovali Izdavačka kuća "Svetigora", Crkvena opština Topaljsko-hercegnovska, crnogorska Udruženje književnika i Udruženje knjižara i izdavača.

On je istakao da će "Trg od ćirilice" pokazati da ta tradicija ima dostojne nasljednike srpskog jezika, umjetnosti i nauke.

Hercegnovski protojerej Nikola Todorović rekao je da će ovogodišnji "Trg od ćirilice" proteći u znaku spomenovanja velikih crkveno-narodnih godišnjica, te da će trajati od Ilindana do Velike Gospojine.

Todorović je najavio da će pripremno veče pod nazivom "Svetosavska pjesan" biti održano u četvrtak, a episkop dioklijski Metodije će svečano otvoriti ovogodišnji "Trg od Ćirilice" u petak, 3. avgusta.

"Pozdravno slovo će u ime srpskih pjesnika Crne Gore govoriti predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić", naveo je Todorović.

Prema njegovim riječima, 15. avgusta će svečanom liturgijom biti proslavljena slava grada Herceg Novog - Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana, a uveče će na Kanli Kuli biti održano veče ruske i srpske narodne pjesme i igre.

"Na praznik Preobaženja Gospodnjeg spomenovaćemo stogodišnjicu mučeništva posljednjeg ruskog Cara i posljednjeg zemljaskog zaštitnika pravoslavnih hrišćana, čija golgota u zemljama pravoslavlja od tada ne prestaje", naveo je Todorović.

On je rekao da će "Trg od ćirilice" biti posvećen Svetom Simeonu i Svetom Savi, Svetom arhieskopu Danilu Drugom, Svetom ruskom caru Nikolaju i njegovoj porodici, Sveštenomučeniku Varnavi Rosiću, vladici Nikolaju, Svetom ocu Јustinu i patrijarhu Gavrilu Dožiću, Aleksi Šantiću, Simu Matavulju, Desanki Maksimović, Isidori Sekulić i drugima.

Manifestacija će trajati do 28. avgusta.