latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:36 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Savčić: Srpska da prestane da finansira pravosuđe BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je Srni, nakon oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću pred Apelacionim vijećem suda BiH, da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.
Milomir Savčić u Zvorniku - Foto: RTRS
Milomir Savčić u ZvornikuFoto: RTRS

"Ovakva presuda je dokaz da u BiH ne postoji Sud, pravosuđe niti pravda za Srbe i da je to sve postalo potpuno besmisleno", rekao je Savčić i dodao da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja vrhunac nepravde i poniženja za srpski narod i Srbe ubijene tokom rata u BiH.

On je ocijenio da je krajnje neprihvatljivo da pravosuđe BiH oslobađa Nasera Orića za ratne zločine nad Srbima, iako je u Podrinju ubijeno oko 3.000 Srba za šta postoje brojni dokazi i izjave svjedoka.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Ispred zgrade Suda BiH brojne pristalice Orića aplauzima su pozdravile oslobađajuću presudu, uzvikujući "Alahu ekber" i sa istaknutim ratnim zastavama.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.