latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:30 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Zdravstveni radnici upozorili na tešku situaciju zbog carina Prištine!

Napetost na Kosovu i Metohiji ne jenjava. Odbornici skupštine opštine Јužne Kosovske Mitrovice podržali su zahtjev predsjednika opštine, Agima Bahtirija, o ponovnom ujedinjenju sjeverne i južne opštine.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Goran Rakić, poručio je da je zahtjev nezakonit te da Srbi neće odgovoriti na tu provokaciju. Istovremeno, održan je miran protest zdravstvenih radnika zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Svi odbornici glasali su za izmjenu zakona o administrativnim granicama, čime bi se omogućilo ujedinjenje sjevernog i južnog dijela Mitrovice. Zakon će u narednim danima biti proslijeđen kosovskoj vladi. Gradonačelnik Sjeverne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, kaže da deklaracija nema pravnog osnova i podsjeća da su institucije u Prištini još ranije poručile da za ujedinjenje dvije opštine nema zakonskog okvira.

"Politički cilj deklaracije je jasan - protjerati Srbe. Naša je poruka - možda ćemo biti gladni i žedni, ali ćemo biti odlučni u mirnoj borbi da istrajemo na našim vijekovnim ognjištima", naglasio je gradonačelnik Sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Predstavnici Srpske liste, zajedno sa predstavnicima Fudbalskog kluba Crvena zvezda, podržali su protest zdravstvenih radnika. Situacija na Kosovu i Metohiji je teška, možda nikad teža i neizvjesnija – poručio je sa protesta direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović. Podsjetio je da je još prije mjesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski meterijal.

"Sad su se sjetili i ekonomskog nasilja, sada pokušavaju izgladnjivanjem i ugrožavanjem egzistencije Srba da dovrše etničko čišćenje i stvaranje lažne, kako oni kažu, etnički čiste države, kako bi formirali veliku Albaniju", istakao je Ivanović.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da je za njega glavna vijest to što hoće da otmu sjeverni dio Mitrovice i da se svi prave da ne razumiju o čemu se radi.

"Zato molim naš narod na Kosovu i Metohiji da bude jedinstveniji i ujedinjeniji nego ikada, da se bore za svoja prava i da ćemo biti uz njih. I kada bude mnogo teže, mi ćemo biti uz njih i s njima", naveo je Vučić.

Istovremeno, kosovska policija je saopštila da je KFOR u Zubinom Potoku zaustavio kombi sa srpskim registarskim tablicama koji je prevozio robu bez papira.