latinica  ћирилица
12/04/2019 |  08:29 ⇒ 08:33 | Autor: SRNA

Ristić: Razvoj ubrzati dovođenjem investitora, od velikog značaja pomoć Srbije

Šekovićima bi veoma značila pomoć Srbije, budući da je to izrazito nerazvijena lokalna zajednica sa skromnim budžetskim mogućnostima i nerazvijenom privredom, u kojoj je dominantna drvoprerada, izjavio je Srni načelnik ove opštine Momir Ristić.
Momir Ristić - Foto: SRNA
Momir RistićFoto: SRNA

Ristić je rekao da Šekovići do sada nisu imali finansijsku pomoć od Srbije, ali da postoje naznake da će ta zemlja pomoći ovoj lokalnoj zajednici u okviru programa finanijske podrške Vlade Srbije opštinama i gradovima u Republici Srpskoj.

- Prema mojim informacijama, riječ je o 500.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju Osnovne škole `Јovan Dučić` u Šekovićima, i cijelog kompleksa oko škole, uključujući igralište i tribine - naveo je Ristić.

On je istakao da se razvoj Šekovića može ubrzati jedino dovođenjem investitora, te izgradnjom i obnovom lokalne infrastrukture.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu ova opština očekuje i pomoć zajednice, uključujući i onu koja bi došla s druge strane Drine.

- Šekovići su ruralna opština i jedini način da zadržimo stanovništvo je jačanje sela, odnosno bavljenje poljoprivredom - rekao je Ristić.

Prema podacima kojima raspolažu stručne služne opštine Šekovići, u toj lokalnoj zajednici zaposleno je oko 700 lica, dok na birou rada posao čeka oko 1.400 osoba.

Izražen je i problem odlaska radno sposobnog stanovništva.

- Otprilike oko 40 odsto porodica u opštini funkcioniše od plata koje se zarade po svijetu - rekao je Ristić.

U Šekovićima vjeruju da šansu za privredni razvoj imaju i u oblasti vjerskog turizma, ali i turizma uopšte, jer, osim dva srednjovjekovna manastira, Lovnice i Papraće, raspolažu i dobrim uslovima za lovni turizam.