latinica  ћирилица
16/10/2019 |  19:34 ⇒ 20:15 | Autor: B92

BiH najlošija u posljednjih 10 godina

Fudbaleri BiH su porazum u Atini šanse za plasman na Evropsko prvenstvo sveli na statističku grešku, komentariše B92.
Fudbaleri BiH u Finskoj - Foto: klix.ba
Fudbaleri BiH u FinskojFoto: klix.ba

Dva kola prije kraja kvalifikacija u grupi Ј, BiH ima 10 bodova, pet manje od drugoplasirane Finske, a uoči meča sa perfektnom Italijom.

Već se sada može reći da BiH može da se fokusira na baraž kroz plej-of Lige nacija, jer je minimalna vjerovatnoća da će uzeti šest bodova, a Finska nijedan.

Međutim, ono što brine navijače selekcije BiH je to što su "zmajevi" u ovim kvalifikacijama imali najlošije rezultate u posljednjoj deceniji.

Osim što nije izborila EP, BiH se nije istakla ni atraktivnom ni efikasnom igrom, slaba je bila i odbrana, a nije ni promovisan neki mladi talentovani igrač.

Iako javnost nije previše kritikovala trenera Roberta Prosinečkog, jedno mu posebno prebacuje.

Naime, u selekciji BiH nema nijednog fudbalera iz domaće Premijer lige. Štaviše, Prosinečki nijednom nije viđen na nekoj utakmici bh. šampionata.

Stanje na tabeli govori da je BiH slabija ne samo od prosječne Finske, već i od ekipe koja bi u većini grupa bila pri dnu tabele – Јermenije.

Dva tima su izjednačena sa po deset bodova, ali su Јermeni razbili "zmajeve" na svom terenu 4:2, nakon čega je Prosinečki i podneo ostavku.

To ga čini najslabijim u istom periodu, mada se ne može sva odgovornost prebaciti na njega jer je Žuti prije mjesec dana podnio ostavku istakavši da ne zna kako da unaprijedi igru tima, ali ju je FS BiH odbacio.

Od odlaska Miroslava Blaževića 2008. sa mjesta selektora, za BiH je kroz šest kvalifikacionih ciklusa uvijek najslabiji rang bila treća pozicija u grupi, koja je maksimum koji može da dostigne ova generacija.

BiH u tih deset godina nijednom nije osvojila manje od 17 bodova u grupi, a 14 primljenih golova ubjedljivo upućuje na najslabiju odbranu u pomenutom periodu, ali kao ključni faktor slabih rezultata je nemoć u gostima.

BiH na četiri gostovanja nije ostvarila nijednu pobjedu, ali ni osvojila nijedan bod! 

"Zmajevi" će imati priliku da u posljednjem kolu okončaju crnu seriju u Lihtenštajnu, ali će negativni rekord ostati na snazi.

Ovi rezultati su uslovili i to da je Prosinečki selektor sa ubjedljivo najslabijim učinkom u posljednjih deset godina na kormilu BiH.

BiH je pod njegovim vodstvom u proseku osvajala 1,5 bodova, što je manje nego kad je selektor bio Blažević (1,53), Safet Sušić (1,59) i Mehmed Baždarević (1,92).