latinica  ћирилица
07/11/2019 |  18:17 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Bez dogovora SDA i HDZ-a o formiranju vlasti u Federaciji i kantonima

Lideri HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović sa saradnicima razgovarali su u Mostaru, o kompletiranju vlasti na federalnom, kantonalnom i nivou BiH, ali i problemima između Hrvata i Bošnjaka. Ocijenjeno je da se što hitnije izabere Savjet ministara i federalna vlada. Međutim, Čović i Izetbegović ostali su na istim, suprostavljenim pozicijama, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona i nastavku NATO puta, koje su glavne prepreke za prevazilaženje krize u BiH.

Izbor novog Savjeta ministara BiH ništa nije bliže nakon razgovora Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića u Mostaru. SDA smatra da nije dobro da se imenovanje parlamentarnih Komisija dovodi u vezu sa formiranjem Savjeta ministara i to nazivaju ucjenom. Istovremeno, tvrdoglavo insistiranje na slanju ANP kao uslovu za Savjet ministara, za njih nije ucjena nego poštivanje zakona.

- Kontraverze u vezi slanja ANP, HDZ ima stav da to nismo trebali vezati sa imenovanjem mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se tu radi o tome da Entitet ne može da naredi državi da li će biti vojne neutralnosti - izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Poruka da BiH neće u NATO ako to Srbi ne žele, koju je poslao tokom intervjua za našu televiziju, Bakir Izetbegović dodatno je obrazložio da sa Srbima treba raditi da se pokrenu ka NATO–u, ali da, kako je rekao, pritiskivanje neće pomoći.

- Dakle, taj moj nastup je bio u smislu relaksacije, bio je upućen prije svega gledaocima u Republici Srpskoj, niko vas neće tjerati dok se ne dogovorimo, nema članstva u NATO-u, ali napredovanja ka NATO-u kroz ranije zakone mora biti - naglasio je Izetbegović.

I poslije još jednog u nizu sastanaka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SDA, nema konkretnog dogovora o izboru nove Vlade Federacije, te predsjednika i potpredsjednika tog entiteta. Kamen spoticanja je insistiranje HDZ-a na izmjenama Izbornog zakona koje bi garantovale legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domu naroda, a ne uzurpaciju kao u slučaju Komšić.

- Što se tiče Komšića on je za nas nelegitiman, drugi bošnjački član Predsjedništva. Mislim da ćemo 14. novembra imati zajednički sastanak stručnih timova obje stranke na temu izbornom zakonu - izjavio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Čović i Izetbegović saglasni su da će proteći mnogo vode Neretvom prije nego se postigne dogovor o načinu izbora u Mostaru. Čović je najavio da će se 14. novembra na zajedničkoj sjednici oba PS BiH pokušati pronaći rješenja za deblokadu svih procesa u zemlji.