latinica  ћирилица
19/11/2019 |  10:23 ⇒ 11:38 | Autor: Agencije

Uhapšeni saradnici milionera Pramoda Mitala, policija pretresa GIKIL

Pripadnici Federalne uprave policije danas su u okviru operativne akcije "DŽamper" uhapsili tri lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.
GIKIL - Foto: dnevni avaz
GIKILFoto: dnevni avaz

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli, FUP je preduzeo aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz FUP-a.

Započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području opština Ljubuški, Posušje i Mostar, pri čemu su slobode lišena lica čiji su inicijali I.V, M.P. i I.B.

Prilikom hapšenja i pretresa ovih lica pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama FUP-a Mostaru, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzla.

Prema navodima federalnih medija, uhapšeni su Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivan Bunoza, članovi Nadzornog odbora firme Global ispat koksna industrija Lukavac /GIKIL/.

Opštinski sud u Tuzli ranije je zabranio rad ovog nadzornog odbora.

Avaz navodi da je Vukšić bivši direktor Federalne obavještajne agencije.

Kliks je objavio da su uhapšeni saradnici Pramoda Mitala, koji je optužen za višemilionski kriminal u GIKIL-u.

Prema nezvaničnim informacijama Federalna uprava policije vrši pretrese i u prostorijama GIKIL-a, gdje bi, kako navodi portal, moglo uslijediti još nekoliko hapšenja.

Povezane vijesti:

Akcija "DŽamper": Uhapšene tri osobe zbog organizovanog kriminala