latinica  ћирилица
21/03/2020 |  13:28 | Autor: SRNA

Nastaviti pravovremeno izvještavanje i zaštiti medijske radnike

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spasavanje, vlada i kriznih štabova na svim nivoima vlasti da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svemu bitnom u vezi sa pandemijom virusa korona i mjerama koje se preduzimaju na njenom sprečavanju, ali je istaknuto i da je neophodno preduzeti sve mjere zaštite zaposlenih u medijskim kućama.
Predsjedništvo BiH -
Predsjedništvo BiH

- Redovno informisanje javnosti od je posebnog značaja, ali je pri tome neophodno preduzeti sve mjere kako bi rad svih zvaničnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio bezbjedan - naveo je predsjedavajući Šefik DŽaferović koji je u ime Predsjedništva BiH, uputio pismo Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spasavanje i medijima.

Istaknuto je da je u novonastaloj situaciji potrebno preoduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti zaposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata sa drugim osobama spadaju u rizične grupe građana.

Od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spasavanje traži se da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti navedene neophodne mjere koje je potrebno preduzeti.

To se, prije svega, odnosi na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za novinare ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru.

- Ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum, korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video-obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informisanje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala - navedeno je u saopštenju.

Od svih medijskih kuća u BiH traži se da izvještavaju istinito, objektivno i odgovorno da bi se spriječio senzacionalizam ili širenje lažnih vijesti, što može dovesti do panike.

- Pozivamo sve medijske kuće da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji, te da međusobno i uz pomoć novinarskih udruženja, koordinišu rad. To se naročito odnosi na slanje minimalnog broja novinara i snimatelja na konferencije za medije i razmjenu snimljenog materijala - dodaje se u saopštenju.

S ciljem zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja virusa korona, upućen je poziv svim nadležnim institucijama da preduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama.

- Građane BiH još jednom pozivamo da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih štabova i drugih nadležnih institucija, te da prilikom informisanja koriste isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji - navedeno je u saopštenju.