latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:56 | Autor: SRNA

Ajdinović: Јače kontrole u ugostiteljskim objektima i stomatološkim ordinacijama

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u saradnji sa kantonalnim inspekcijskim organima, intenzivirala i inspekcijske nadzore u privrednim subjektima kojima je novim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, izjavio je direktor Uprave Anis Ajdinović.

Federalni inspektori intenzivno kontrolišu poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH /FBiH/ i federalnog Ministarstva zdravstva, naročito u ugostiteljskim objektima i stomatološkim ordinacijama, kao i drugim privrednim subjektima sa povećanim rizikom transmisije virusa.

- Kazne za nepoštovanje mjera su od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice, od 500 do 2.000 KM za ljekara i zdravstvenog radnika, te od 100 do 2.000 KM za fizičko lice - rekao je Ajdinović.

U saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove navodi se da će inspektori u početnoj fazi djelovati preventivno i upućivati subjekte nadzora na ispravljanje eventualnih nepravilnosti u radu, ali da je cilj ovih inspekcijskih nadzora zaštita zdravlja stanovništva i suzbijanje virusa korona, te će prema privrednim subjektima koji ne usklade postupanje sa preporukama inspektora biti preduzimane i druge zakonom propisane mjere.

Zdravstveni nadzor putnika na granicama pokazao se kao jedna od najsnažnijih protivepidemijskih mjera, koja je veoma doprinijela sprečavanju širenja virusa korona u BiH i FBiH.

Zbog toga će, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH ostati na snazi dok se ne dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki opravdano.

Zaključno sa 18. majem, federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali su ukupno 43.658 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenom kretanju, te izolaciji od 14 dana.

Za kategorije lica iz naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, koja se primjenjuje od 24. aprila, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prelazima izdali ukupno 948 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 494 rješenja o izolaciji, te 155 rješenja za vozače, 80 za pogranični promet i 219 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je od početka primjene obuhvaćeno ukupno 4.805 državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza na području FBiH, te su spiskovi sa imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Srpske na dalje postupanje i kontrolu sprovođenja mjera izolacije ili karantina.

Isto važi i za 481 državljanina BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za kojeg su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta, navedeno je u saopštenju.

Danas ističu mjere iz 850 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do juče je za ukupno 36.733 lica istekao period obavezne izolacije od 14 dana.

- Pozivamo sve subjekte kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, kao i sve građane BiH, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH da bi se uticalo na suzbijanje širenja virusa korona i zaštitilo zdravlje stanovništva BiH - istakao je Ajdinović.