latinica  ћирилица
20/11/2020 |  10:04 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Izrečena mjera protjerivanja za 36 stranih državljana

Služba za poslove sa strancima saopštila je da je u posljednjih sedam dana izrekla mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana zbog nezakonitog ulaska ili boravka u BiH.

Među protjeranima su državljani Maroka, Avganistana, Tunisa, Pakistana, Iraka, Nepala, Turske, Albanije, Kine i Crne Gore.

U posljednjih sedam dana Služba je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana koji su stavljeni pod nadzor u imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određenom mjestu do udaljavanja sa teritorije BiH.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, sa teritorije BiH udaljeno je 14 stranih državljana u njihove zemlje porijekla.

Riječ je o četiri državljanina Nepala, tri Pakistana, po dva Avganistana, Iraka i Maroka, te jednom državljaninu Tunisa.

Stranim državljanima je prethodno izrečena mjera protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji BiH sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina.

Služba za poslove sa strancima od početka godine registrovala je 15.311 migranata, od kojih su 262 registrovana u posljednjih sedam dana.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.155 migranata.