latinica  ћирилица
15/03/2024 |  07:46 ⇒ 11:23 | Autor: RTRS

Obilježavanje 25 godina od agresije NATO na SRЈ

Nestranačka, neprofitna dobrovoljna udruženja Beogradski forum za svijet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Udruženje Fond dijaspora za maticu i Udruženje veterana vojno obavještajne službe organizuju od 21. do 24. marta obilježavanje 25. godišnjice oružane agresije NATO na SR Јugoslaviju koja je počela 24. marta 1999.
Da se ne zaboravi, NATO agresija - Foto: RTRS
Da se ne zaboravi, NATO agresijaFoto: RTRS

Obilježavanje ove godišnjice za Srbiju i srpski narod ima memorijalni karakter - da se pamte velike ljudske žrtve, patnje naroda, zadivljujuća hrabrost, patriotizam i spremnost branilaca otadžbine, jedinstvo naroda, branilaca i državnog rukovodstva kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo, ni nama niti bilo kome. Tokom agresije strdalo je oko 4.000 među kojima je bilo 98-ro djece, a ranjeno oko 12.000 građana.

Više od dvije trećine stradalih i ranjenih bili su civili. Tek treba utvrditi koliko je ljudi izgubilo živote od odloženih dejstava zabranjenih oružja i primjenjenih metoda kao što su projektili sa osiromašenim uranijumom, otrovna gasna jedinjenja nastala bombardovanjem rafinerija, hemijskih fabrika i elektro-postrojenja, kasetne bombe i druga upotrebljena sredstva. Šteta od ratnih razaranja procjenjena je na 100 milijardi dolara.

Za Evropu i svijet to je podsjećanje da je NATO prije 25 godina napadom na SR Јugoslaviju vratio rat na tlo Evrope načinivši presedan koji će nakon toga ponoviti mnogo puta na drugim kontinentima.

Da je to bio zločin protiv mira i čovječnosti izvršen kršenjem Povelje OUN i neprikosnovenosti SB UN, završnog dokumenta OEBS-a iz Helsinkija od 1975. i mnogih drugih opšteobavezujućih međunarodnih konvencija i normi međunarodnog prava.

Bio je to najrazorniji udarac na evropski i svjetski sistem bezbjednosti uspostavljen na rezultatima Drugog svjetskog rata i otvaranje Pandorine kutije čije su nesagledive posljedice i danas pred našim očima.

Programom obilježavanja ove tužne godišnjice predviđeno je održavanje dvodnevne međunarodne konferencije sa temom "Od agresije do novog pravednijeg svjetskog poretka" (22. od 23. marta 2024.) u Domu Vojske Srbije.

Od 22. do 24. marta u Јugoslovenskoj kinoteci održaće se međunarodna smotra dokumentarnog filma o agresiji NATO sa filmovima autora iz Srbije, Češke, Njemačke i Italije.

Јugoslovenska kinoteka biće i mjesto održavanja izložbe fotografija najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja sa fotografijama prije i poslije agresije. Međunarodni memorijalni atletski maraton, sa atletičarima iz Srbije i više evropskih zemalja, startovće 24. marta ujutru, sa platoa Hrama Svetog Save, a cilj maratona je Srpsko ratničko groblje Zejtinlik, kod Soluna, Grčka.

Na toj trasi atletičari će zastajati i polagati cvijeće kod spomenika žrtava agresije i boraca palih u Balkanskim i dva svetska rata.

Istog dana, domaće i strane delegacije i pojedinci polagaće cvijeće kod spomenika djeci žrtvama agresije u parku Tašmajdan (11 sati) i kod spomenika «Večna vatra», u Parku prijateljstva, Ušće, Novi Beograd (u 12 sati).

Za prisustvo Međunarodnoj konferenciji do sada se prijavilo preko 150 gostiju iz inostranstva, osvjedočenih prijatelja Srbije i srpskog naroda među kojima su naučnici, umjetnici, diplomate, istraživači međunarodnih odnosa, filozofi, filmski stvaraoci, vojni stručnjaci i drugi ugledni stvaraoci.

Pomenuli su samo neke: Palab Sengupta, Indija, predsjednik Svjetskog savjeta za mir; Sergej Baburin, akademik, Rusija; Јelena Guskova, akademik, Rusija; Tao Tao, zamjenik generalnog sekretra CPAPD, Kina; Mišel Čosudovski, profesor Univerziteta u Otavi, Kanada, autor knjiga "Globalizacija rata", "Agresija NATO na Јugoslaviju"; Tanasis Pafilis, Grčka, GS Svjetskog savjeta za mir, poslanik EP; Volfgang Efenberger, istoričar, Njemačka, autor knjige "Povratak hazardera"; Žak Ogar, Francuska, autor knjige "Evropa je umrla u Prištini"; Јan Oberg, profesor međunarodnih odnosa, Švedska; DŽin Toši Viskonti Marazani, književnica, Italija, kao i mnogi drugi.