latinica  ћирилица
19/03/2024 |  22:05 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Hil: Niko nije bio oduševljen bombardovanjem, postojala je nada da se može izbjeći

Uoči 25. godišnjice početka NATO agresije na SRЈ ambasador SAD Kristofer Hil kaže za RTS da u to vrijeme niko nije bio oduševljen bombardovanjem i da je postojala nada da se bombardovanje može izbjeći.
Kristofer Hil (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Kristofer Hil (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Smatra da je postojala nada da se bombardovanje može izbjeći.

Hil je naveo da razumije problem odnosa sa NATO-om, kao i da SAD poštuju stav Srbije koja vodi politiku vojne neutralnosti.

Ističe da u to vrijeme niko nije bio oduševljen bombardovanjem.

- Pitanje je bilo da se zaustavi ono što je postalo veoma krvava i sve krvavija stvar na Kosovu. Tako da je to bio napor da se pokuša zaustaviti ono što su u suštini bile snage Slobodana Miloševića. Pretpostavljam, ono što sigurno nisam očekivao je da ćemo 25 godina kasnije pričati o tome i o retrospektivi toga - rekao je Hil za RTS.

I možda, radije nego da pričamo o tome, šta bismo mogli da uradimo posle ovih 25 godina.

- Naše očekivanje je bilo da će za nekoliko godina svi biti u Evropi. Možda ne SAD, već svi ostali. I tako je postojao osjećaj da će sve to biti dio Evrope. Ishod je očigledno bio drugačiji. Ali mislim da to ne mijenja ono što treba da se uradi. I mislim da je za Srbiju pravo mjesto u Evropskoj uniji i mi bismo željeli da pomognemo Srbiji da tamo stigne. I nadam se da će se to dogoditi prije nego kasnije - rekao je Hil.

Američki ambasador Kristofer Hil, koji je bio akter događaja od prije četvrt vijeka kao član američke delegacije, govorio je u intervjuu u emisiji Takovska 10 o ratu NATO-a i SRЈ, ali i o današnjim srpsko-američkim odnosima i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Intervju pogledajte OVDЈE.