latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:51 ⇒ 12:57 | Autor: Agencije

Kurti opet odbio formiranje ZSO

Prištinski premijer Aljbin Kurti je u Starzburu, gdje je sinoć održano zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope na kojem je preporuka usvojena, rekao da njegova vlada ne želi da osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za ZSO i da je pitanje ZSO u okviru ovog sporazuma, a ne obrnuto, prenosi Reporteri.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Kurti ponovo je odbacio formiranje Zajednice srpskih opština i to nakon što je PS Savjeta Evrope usvojila preporuku o prijemu tzv. Kosova u Savjet Evrope.

Kurti tvrdi da Srbi na KiM imaju mnoga prava kao manjina i dodaje "kako da traže više prava, kada bojkotuju ovo što sada imaju".

PS Savjeta Evrope usvojila je sinoć preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član SE i, kako je saopšteno, odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja ZSO trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtjevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština 11 godina odbija da je sprovede.

Srbi su napustili prištinske institucije nakon što je Priština smijenila komandira tzv. kosovske policije za region sjever, gdje 95 odsto stanovništva čine Srbi, a što je protivno Briselskom sporazumu prema kojem sastav policije na sjeveru KiM mora da odslikava etnički sastav stanovništva.

Razlog za napuštanje institucija bio je i to što Priština ne sprovodi Briselski sporazum, izgradnja baza specijalnih jednica tzv. kosovske policije na sjeveru KiM i protivpravna hapšenja Srba.