latinica  ћирилица
23/04/2024 |  13:32 ⇒ 15:12 | Autor: sputniknews.com

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Evropski parlament odobrio je viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na prijedlog evroparlamentarca i izvjestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Za Nemecov izvještaj o ukidanju viza za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Nakon glasanja u EP, posljednju riječ o ovom prijedlogu trebalo bi da daju ministri Savjeta EU.

Ambasadori država članica EU ranije ovog mjeseca saglasili su se sa prijedlogom EP i Savjeta EU o izmjenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

Prethodno je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove usvojio 9. aprila nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Ovom odlukom osigurava se da cijeli region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je, nakon glasanja u Odboru EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, rekao za Tanjug da postoji mogućnost da do početka ljeta počne primjena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM.

On je početkom marta ove godine izradio nacrt izvještaja o prijedlogu uredbe EP i Savjeta EU o izmjenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Nemec je nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvjestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM.

Srbi sa KiM, koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.