latinica  ћирилица
22/08/2018 |  18:41 | Autor: SRNA

Milorad Zajić odbacio optužbe za ratni zločin

Srbin povratnik u Klinu Milorad Zajić odbacio je danas u Osnovnom sudu u Peći navode optužnice da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine počinio ratni zločin, rekao je Srni Zajićev advokat Dejan Vasić.
Osnovni sud u Peći (Foto: gjyqesori-rks.org) -
Osnovni sud u Peći (Foto: gjyqesori-rks.org)

"Zajić je pred sudijom Osnovnog suda Krešnikom Radonjićijem, u okviru pretpretresnog postupka, rekao da nije počinio nikakav ratni zločin, čime je odbacio navode optužnice koju je podigao specijalni tužilac Kosova, da je tokom ratnih sukoba 1999. godine u selu Dušević, opština Klina, učestvovao u ubistvu tri starije osobe iz porodice Marmulaku", naveo je Vasić.

On je dodao da je Zajić, kao i svi ostali punoljetni Srbi iz Duševića, bio upoznat sa javnom inicijativom Albanaca da protiv svih odraslih Srba iz tog sela budu podignute optužnice za ratne zločine.

"Uprkos tom saznanju, a svestan da, kao direktor jedne banke u Klini u predratnom periodu, nije počinio bilo kakvo krivično delo, on se vratio u renoviranu kuću u Klini", pojasnio je Vasić, ističući da je sasvim izvjesno da je i sudija Radonjići postao uvjeren da je optužnica neosnovana.

Zajić se 2006. godine vratio u Klinu, gdje je uhapšen 19. marta ove godine, a potom mu je poslije jednomjesečnog pritvora određen kućni pritvor, gdje, prema Vlajićevim riječima, čeka oslobađajuću odluku pretpretresnog sudije.