latinica  ћирилица
05/10/2018 |  19:55 | Autor: SRNA

Vulin: Međunarodna zajednica da djeluje preventivno

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija od međunarodne zajednice očekuje da na prostoru Kosova i Metohije djeluje preventivno, izrazivši nadu da predsjednik samoproglašenog Kosmeta Hašim Tači neće nastaviti sa provokacijama.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ukidanju povišenog stepena borbene gotovosti Vojske Srbije i o provokacijama Tačija posjetom Gazivodama, Vulin je rekao da sve bezbjednosne strukture Srbije budno prate situaciju na prostoru Kosova i Metohije i da će umjeti da odgovore na svaku provokaciju i svaki pokušaj ugrožavanja ljudi koji tamo žive, prenosi "Sputnjik".

"Nadamo se da Hašim Tači neće nastaviti sa provokacijama, da neće izazivati sukobe, nerede i nemire. Očekujemo od međunarodne zajednice na prostoru Kosova i Metohije da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i da preventivno deluje, a ne da čeka da se nešto desi", poručio je Vulin.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači je u subotu, 29. septembra, u pratnji najmanje 130 specijalaca iz tri formacije policije samoproglašenog Kosova naoružanih dugim cijevima, nenajavljeno ušao na sjever Kosmeta, pri čemu su četiri lica srpske nacionalnosti bila privedena i fizički i verbalno maltretirana.

Pripadnici Rosu i ostalih jedinica povukli su se sa Gazivoda nakon nekoliko časova, a u međuvremenu vrhovni komandant i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu Generalštabu Vojske i MUP-u Srbije da uvedu stanje najviše gotovosti i pripravnosti.