latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:59 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Beograd o potezu Prištine: Niti ima većih posljedica, niti ima logike

Priština je zabranila ulazak na Kosovo licima sa srpskim pasošem. Ulazak je od danas dozvoljen samo državljanima koji imaju ličnu kartu Srbije.

Odluka je za Beograd potpuno neshvatljiva i kažu da je nevjerovatno da Priština čak i potvrćuje suverenitet Srbije, samo da bi zagročala život nekolicini.

Potez Prištine niti ima većih posljedica, niti ima logike smatra Beograd. Prethodno je savjetnik Bedžeta Pacolija, zabranio ulazak svim srpskim zvaničnicima, Haradinaj to demantovao, a savjetnik demantovao Haradinaja. Sada se situacija ponavlja.

- Sada opet nema zvanične potvrde da li je to tačno. Ako negdje ima opis stare poslovice, to je onda ovo. Tu se ne zna ko pije, a ko plaća - rekla je Ana Brnabić premijerka Srbije. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da vlasti na Kosovu na sve načine pokušavaju da srpskom stanovništvu na KiM otežaju život.

- Apsurdno je da oni ovako nespretnom odlukom, u stvari potvrđuju suverenitet Srbije - dodao je Stefanović.

Odluka Prištine možda je nespretna, ali poruka je sasvim jasna, kažu analtičari.A to je da je njihov plan da odbiju bilo koju saradnju sa Srbijom.

- Ono ovim pokazuju da gdje god nađu prostor da pogoršaju saradnju i napakoste Srbije, oni će to uraditi - istakao je Vlade Radulović alaitičar.

Beograd će uzvratiti ponovnim sprječavanjem Kosova da uđe u Interpol, jer niko drugi reagovati neće, kaže ministar Stefanović.

Stefanović je dodao da se više ni ne nada da će neko iz Evropske unije da reaguje, jer nije bilo ozbiljne reakcije ni kada je Priština uvela takse.

Srbija Kosovo smatra dijelom svoje teritorije i svakako insistira da se za prelazak administratvine linije koriste lične karte. Pogođeni će biti jedino građani sa dvojnim državljanstvom koji nemaju ličnu kartu Srbije.