latinica  ћирилица
20/04/2024 |  13:59 | Autor: SRNA

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja o pristupanju Prištine Savjetu Evrope

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i neće podržati zahtjev da takozvano Kosovo pristupi ovom tijelu, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Јorgos Gerapetrit.
Grčka  (Foto:EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI) -
Grčka (Foto:EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI)

- Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim riječima, neće podržati zahtjev Kosova da se pridruži Savjetu Evrope - rekao je Gerapetrit u intervjuu radiju Kanal jedan.

On je dodao da "neka od suštinskih pitanja još nisu riješena, a prije svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu".

- Zbog toga se naša osnovna politika nije promijenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne mijenjamo mišljenje dok se ne promijene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rješenje sporova - rekao je Gerapetrit.

Parlametarna skupština Savjeta Evrope odobrila je ranije preporuku da samoproglašeno Kosovo bude pozvano u članstvo Savjeta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.