latinica  ћирилица
26/08/2024 |  10:14 ⇒ 12:01 | Autor: RTRS

Banjalučki srednjoškolci napravili sliku Ive Andrića od Rubikovih kocki (VIDEO)

Naš jedini Nobelovac, Ivo Andrić, bio bi ponosan kada bi znao da i današnja omladina poštuje njegov lik i djelo. Tako su dva srednjoškolca iz Banjaluke njegov lik napravili od, vjerovali ili ne, Rubikovih kocki.
Slika Ive Andrića od Rubikovih kocaka - Foto: RTRS
Slika Ive Andrića od Rubikovih kocakaFoto: RTRS

Sve je počelo igrom 2019. godine. Tada devetogodišnji Andrej nije ni slutio koliko će mu Rubikova kocka donijeti nagrada i putovanja u narednim godinama. Andrej sada ima 16 godina, pohađa banjalučku Gimnaziju, matematički smjer.

On i njegov drugar iz komšiluka, Aleksandar Babić, odlučili su da naprave lik Ive Andrića od Rubikovih kocki. Andrej je nešto ranije napravio lik Nikole Tesle ali ga je, nakon izlaganja, rasformirao da bi mogli napraviti Ivu Andrića. Naime, za ovakve poduhvate potrebno je čak 500 komada kocaka! Za postavku je potrebno oko četiri sata, ali sama priprema traje nešto duže.

- Prvo se treba naći dovoljno dobra slika fotografija koja se ubaci u računar. Smanji se rezolucija, da svaki piksel bude jedan komadić na kocki. I onda smo to prebacili u boje koje postoje na kocki, a zatim smo polako svaku kocku slagali - kaže Andrej.

Aleksandar Babić ponosan je na osvojene nagrade i u drugim državama ali najponosniji je na najnoviju, rekordersku. Nacionalni je prvak u slaganju Rubikove kocke jednom rukom. Na takmičenju u Zvorniku prosjek slaganja je bio 20 sekundi, a najbolje vrijeme bilo je 16 sekundi.

Lik Ive Andrića od Rubikovih kocki ovi mladići pokloniće istoimenoj osnovnoj školi u Banjaluci. Želja im je da naprave i lik Petra Kočića.

Kako im za taj umjetnički poduhvat treba dosta kocki, ova dva mlada umjetnika traže pomoć. Ako neko ima, a ne trebaju mu, ili ako neko zna gdje se može nabaviti veća količina kocaka, bili bi veoma zahvalni.

Naravno, i finansijska pomoć je dobrodošla jer, kocke kupuju od svog džeparca. Problem imaju i sa prostorom. Do sada su stvarali u ateljeu Andrejevog oca, poznatog banjalučkog vajara Bojana Mikulića. Sada bi voljeli imati i prostor za pravljenje novih radova jer im je želja da jednog dana izlože svoje kreacije i pokažu mladima da se i od, naizgled, obične igračke može napraviti pravo malo umjetničko djelo.