latinica  ћирилица
26/08/2024 |  11:10 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Čelinac: Otvorena novoizgrađena ambulanta u Јošavci (FOTO/VIDEO)

U Čelincu, mjestu Јošavka danas je svečano otvorena novoizgrađena, savremeno opremljena ambulanta u čiju izgradnju je uloženo oko 500.000 KM.
Otvorena ambulanta u Јošavci kod Čelinca (foto:instagram.com/ ministarstvo.zdravlja.srpske) -
Otvorena ambulanta u Јošavci kod Čelinca (foto:instagram.com/ ministarstvo.zdravlja.srpske)

Ambulantu su otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić i direktor lokalnog Doma zdravlja Draško Kuprešak.

Mještani Јošavke kažu da im nova ambulanta mnogo znači jer će sada brže i lakše odlaziti na preventivne zdravstvene preglede.

Iz Doma zdravlja Čelinac ističu je da je strateško opredjeljenje ove ustanove da isti nivo zdravstvene zaštite imaju mještani i u Čelincu, kao i u okolinim mjesnim zajednicama.

- Imamo osam timova porodične medicine, pet su u centralnom dijelu, jedan je u Ukrini, jedan je u Branešcima. Danas imamo zaista reprezentativne uslove u ambulanti kako bi prije svega zdravstveni profesionalci mogli da maksimalno daju svoj doprinos u zbrinjavanju građana - rekao je Kuprešak.

Izgradnja Ambulante bio je jedan od prioriteta u ovoj lokalnoj zajednici, rekao je načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

 - Ovaj objekat koji je bruto površine 75 kvadrata i površine 74 je moderan objekat prilagođen potrebama porodične medicine. Ima laboratoriju, apoteku i sve što je neophodno za novo primarne zdravstvene zaštite - dodao je Gligorić.

Vlada Republike Srpske je za izgradnju i opremanje ambulante izdvojila 300.000 KM iz programa javnih investicija. Građanima će biti omogućeni i preventivni specijalistički pregledi, što je od posebnog značaja, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić .

- Ova kompaktna cjelina će biti na usluzi svim građanima Јošavke ali i drugih okolnih mjesta. Posebna pažnja biće pružena preventivnim pregledima. Dobra saradnja Doma zdravlja i Ministarstva je prepoznata kroz saradnju već dugi niz godina - rekao je Šeranić.

U Јošavci je registrovano 1.200 pacijenata. Iz Doma zdravnja Čelinac poručuju da će nakon otvaranja savremeno opremljene ambulante organizovati preventivne preglede za građana.