latinica  ћирилица
09/01/2016 |  07:51 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Srpska obilježava Dan Republike i Krsnu slavu! (VIDEO/FOTO)

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske Milorad DodikFoto: RTRS

Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne zvanice i gosti.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (foto: RTRS)

Prethodno, u Banjaluci je održana svečana akademija povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", te minutom ćutanja za sve poginule u Otadžbinskom ratu.

Patrijarh srpski Irinej na prijemu povodom Dana i krsne slave Republike Srpske (FOTO:RTRS)

Svečnoj akademiji prisustvovali su Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Akademiji su prisustvovali ministri u vladama Srpske i Srbije, narodni poslanici, član kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici međunarodnih organizacija, zvanice iz političkog, javnog, društvenog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je 1992. godine kada je formirana RS to bila težnja srpskog naroda da živi u slobodi.

“RS je nastala kao potreba da u slobodi živi Srpski ali i svi drugi narodi”, naglasio je Dodik. Predsjednik Srpske je rekao da je činjenica da je Dan Republike Srpske, 9. januar, i da je ona stvorena prije rata u BiH i nije rezultat rata, već političke volje naroda na ovim prostorima.

“Neko to putem suda želi da ospori. Mi Srpsku nismo dobili na sudu, već političkom voljom političkih predstavnika koji su tu republiku proglasili 9. januara i tako će to ostati kroz istoriju zapisano. Uvjeren sam da će Srpska trajno funkcionisati, jer je odraz volje i želje ovog naroda i nije usmjerena protiv bilo koga", rekao je Dodik. 

Predsjednik Dodik (foto: RTRS)

Prethodno, premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je došao u Banjaluku kako bi izrazio podršku Republici Srpskoj, taman onoliko koliko se sa Republikom Srpskom ponose i građani Srbije.

Vučić je rekao da niko nikada neće smjeti da podiže barijere i da se Srbija i Republika Srpska udaljuju jedna od druge.

“Srbija je uvijek to će biti i njena obaveza, da kako je to i Dejton propisaio, da čuva i štiti RS. Niko neće moći da ukine RS nekakvim dekretima, jer Srpska nije stvorena dekretima. RS je stvorio narod Republike Srpske”, izjavio je premijer Srbije.

Obaveza Srbije je i da čuva integritet BiH i to čini i činiće to i ubuduće, poručio je Vučić. 

Pogledajte snimak svečane Akademije:

Snimak Akademije možete da pogledate i u našem video arhivu.

Obilježavanje krsne slave - Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i Dana Republike Republike Srpske, počelo je svetom arhijerjskom liturgijom, koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Svetoj liturgiji i slavskom obredu prisustvovao je predsjednik RS, Milorad Dodik, zvaničnici Republike Srpske, Srbije i brojni vjernici.

Dan i Krsna slava Republike (foto: RTRS)

Svetu liturgiju sa patrijarhom služili su i Njegovo preosveštenstvo, episkop banjalučki Јefrem, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom uz sasluženje sveštenstva i monaštva SPC.

Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej u prigodnoj besjedi rukovodstvu i narodu Srpske poželio je srećnu i blagoslovenu krsnu slavu Republike Srpske, navodeći da je danas veliki i radostan dan za Srpsku.

Njegovo preosveštenstvo, episkop banjalučki godpodin Јefrem u pozdravnoj besjedi uputio je riječi dobrodošlice poglavaru SPC ističući da je patrijarhov dolazak u RS velika duhovna radost i ohrabrenje za sve ljude koji žive u RS , a posebno na dan kada RS proslavlja svoju krsnu slavu.

Saborni hram i Hrista Spasitelja i porta hrama bili su ispunjen velikim brojem vjernika, koji su došli da molitveno proslave ovaj praznik, i dočekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve. Kazali su da je za njih ovaj dan veoma značajan, a posebno za Republiku Srpsku, koja danas proslavlja svoju Krsnu slavu i Dan Republike.

Predsjednik Dodik na liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja (foto: RTRS)

Hram Hrista Spasitelja - zvaničnici Srpske i Srbije na liturgiji (foto: RTRS)

Ispred Hrama Hrista Spasitelja, patrijarha Irineja, dočekao je veliki broj vjernika.

Partijarh Irinej ispred Hrama Hrista Spasitelja

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović na Aerodoromu Banjaluka dočekala je delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Delegacija Vlade Srbije na Aerodromu Banjaluka (foto: RTRS)

Predsjednik RS Milorad Dodik u 15 časova, u Administrativnom centru Vlade RS, organizuje tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, predstavnike vjerskih zajednica, zaposlene u oblasti nauke i kulture, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagrađene učenike i medije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan činjenicom da u Srpskoj postoji konsenzus da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike. 

"Poznato je da su srpski predstavnici uputili Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je trebalo davno da bude razmatran. Ako bude odbijen, ponovo će se okupiti politički lideri i mislim da će biti upućen zahtjev da predstavnici iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH prestanu sa radom sve do momenta usvajanja tog zakona", rekao je Dodik.

Povodom Dana Republike Srpske, u organizaciji Mladih socijaldemokrata juče je u 30 gradova i opština Srpske organizovana akcija pod nazivom "Srpska i dalje slavi."

Tokom akcije, građani su mogli potpisati razglednice upućene stranim sudijama u Bosni i Hercegovini kao i Visokom predstavniku. Građani su skoro jednoglasno poručili sudijama i visokom predstavniku da se ne miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Građani u preko 30 gradova i opština u Republici Srpskoj danas su poslali oko 10.000 razglednica sa porukama visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i Ustavnom sudu BiH. Svi su jednoglasni u poruci da ćemo Srpsku i dalje slaviti.

Povodom Dana Republike u Banjaluci je juče održana i sjednica Senata Republike Srpske, položeni su vijenci na spomenike poginulim borcima u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a dodjeljeno i 20 odlikovanja.

Dan Republike Srpske ove godine obilježava se, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima Srpske koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. Zvaničnici Republike Srpske odbacilu su odluku Ustavnog suda, poručivši da će Srpska nastaviti da slavi svoj rođendan.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Svim građanima Republike Srpske čestitamo 9. januar, Dan Republike i Krsnu slavu Sveti Stefan!