X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
U fokusu
15:00 | ponedjeljak, 20. Јanuar
U fokusu: Narodno pozorište Republike Srpske-nacionalna svetinja
Govorićemo o jednoj od najstarijih umjetnosti koja je preživjela ratove, nadživjela brojne države i političke sisteme. Nacionalni teatar-mjesto gdje se njeguju jezik i kultura... Mjesto dijaloga, mjesto gdje se postavljaju važna pitanja!
Hronika Semberije i Majevice
17:50 | ponedjeljak, 20. Јanuar
Hronika Semberije i Majevice
Molebanu za spas srpskih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori prisustvovalo više hiljada građana Semberije. Donosimo presjek stanja u poljoprivredi. U Zvorniku će na proćelje početi realizacija najvećeg projekta u novijoj istoriji grada - izgradnja novog bloka bolnice i rekonstrukcija postojećeg objekta Povodom Dana Republike Srpske, profesorka Desanka Trakilović,umjetnički rukovodilac bijeljinskog SCPD ''Srbadija'' odlikovana Ordenom NJegoša trećeg reda . Јoš jednom pogledajte priču o duplim blizancima koja je postala hit na društvenim mrežama.
Aktuelno
21:00 | ponedjeljak, 20. Јanuar
Aktuelno: Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori
Crnogorski zakon, kojem se protive brojni vjernici Srpske pravoslavne crkve analiziraju profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Beograda Bogoljub Šijaković i član Pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, Vladimir Leposavić. Prikazaćemo i razgovor sa predsjednikom Islamske vjerske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku Huseinom Hodžićem, koji je podržao pristalice SPC. - Šta je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljivo u zakonu? - Kako treba shvatiti najavu predsjednika Crne Gore da neće povući akt protiv kojeg protestuju hiljade građana? - Ako Crna Gora zabrani odrednicu „srpska“ u nazivu pravoslavne crkve, mogu li taj primjer slijediti i BiH i tzv. Kosovo?
Hronika Potkozarja
17:45 | utorak, 21. Јanuar
Hronika Potkozarja: HRONIKA POTKOZARЈA, 21. 1. 2020.
U novom izdanju „Hronike Potkozarja“ pogledajte: U Industrijskoj zoni Poljavnice kod Novog Grada u novom, tekstilnom pogonu uskoro bi trebalo da bude otvoreno stotinak radnih mjesta. Kakve amandmane je uložila prijedorska skupštinska većina, predvođena SNSD-om na Prijedlog budžeta grada za ovu godinu gradonačelnika Milenka Đakovića? U Kozarskoj Dubici imenovanjem ulica i trgova čuva se sjećanje na pale borce i tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata. Grmečka korida, nekad i sad – kako je „rođena i rasla“ ova tradicionalna manifestacija? Posjetili smo i Školu crtanja i slikanja akademskog slikara Borisa Eremića iz Prijedora, ali i trening Košarkaškog kluba „Sloboda“. Prisjetićemo se i kako je Novi Grad dobio ime. Budite uz RTRS i „Hroniku Potkozarja“ - utorak, 17 časova i 45 minuta.
Kvadrat na znanje
12:30 | četvrtak, 23. Јanuar
Kvadrat na znanje: "RAT" ZA OČUVANJE STARIH KNJIGA
Zanat knjigovesca, stotinama godina staro umijeće ručnog vezivanja i koričenja knjiga, jedan je od onih za koji možemo reći da bukvalno nestaje. A nedovršenog posla je mnogo- stare knjige, spisi i drugi dokumenti, velike istorijske, kulturne i svake druge vrijednosti, koje bi nužno trebalo sačuvati, najčešće uzaludno čekaju u mraku i prašini, da budu obnovljeni i da posluže onom za šta su i pisani, da svjedoče o vremenu u kojem su nastali! U "ratu" njihovog zaborava i očuvanja, na liniji odbrane ovog "drugog", trenutno "stoji" jedini knjigovezac u BiH, Milivoje Kolar iz Brčkog! Nakon njega...Tri tačke. Restauracija, reparacija, konzervacija, samo su neki od poznatih postupaka, kojima knjigovezac vraća knjizi život. Čika Kole, kako Milivoja Kolara zovu, nastoji da svojim zanatom sačuva što više starih knjiga, a naša je želja da pričom o njemu i njegovom poslu sačuvamo njegovo umijeće!