latinica  ћирилица

OSNOVNI PODACI I ISTORIЈA RTRS

Televizija Republike Srpske

Televizija Republike Srpske počela je da radi 19. aprila 1992. godine, kada je emitovan prvi Dnevnik iz banjalučkog studija. U maju iste godine kanal „S“ iz Pala počeo je emitovanje svog programa, sve do 31.12.1993. godine kada je uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio-televizije, odnosno Radio televizije Republike Srpske.


 

Radio televizija Republike Srpske jedan je od tri ravnopravna emitera u okviru Јavnog servisa Bosne i Hercegovine, koja prati dešavanja prije svega u našem entitetu (Republici Srpskoj) i sve one informacije koje interesuju naše pretplatnike (RTV taksa osnovni je vid finansiranja naše kuće)..


 

Program Televizije pripremaju četiri redakcije: Redakcija informativno-političkog programa, Redakcija zabavnog i sportskog programa, Redakcija filmskog i dokumentarnog programa i Redakcija kulturno-obrazovnog, dječijeg i omladinskog programa.

 

 

 

 

Radio Republike Srpske

Radio Republike Srpske je radijski javni servis čija je obaveza da informiše, obrazuje i zabavi slušaoce, poštujući zakonske odredbe i pravila novinarske profesije. Svakodnevno emitujemo 24 sata programa iz vlastite produkcije, a radio talasima (FM mreža) pokrivamo teritoriju Republike Srpske, dijelove F BiH, Srbije i Crne Gore.Radio Republike Srpske ima sedam redakcija, u okviru kojih je angažovano 60 radnika, čija je prosječna starosti – 45 godina: redakcija Informativnog programa, Dnevnog programa, Јutarnjeg programa, Sportskog programa, Kulturnog, obrazovnog i religijskog programa, Dokumentarno-dramskog programa i Muzičkog programa.

Radio raspolaže sa dvije emisione režije, od kojih je jedna digitalna, jednom prijemnom i jednom savremenom režijom za najsloženiju obradu tona i produkciju. Radijski novinari osposobljeni su za samostalan unos i montažu tonskog materijala, a tonski zapisi mogu se emitovati direktno ili u vrlo kratkom periodu zbog mogućnosti brze obrade i slanja s terena.

Posjedujemo i koristimo eksterne uređaje koji nam omogućuju da radimo višečasovne emisije s otvorenog prostora i sa različitih lokacija, s kvalitetom tona koji ima studijski nivo. Naš radio baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka koji je osnovan 2. februara 1967. godine i Srpskog radija koji je osnovan u Palama, u aprilu 1992. godine. Od osnivanja 1967. godine pa do danas,na radiju je radilo i stvaralo više od 250 novinara, urednika, snimatelja tona, muzičkih urednika, organizatora, stručnih saradnika i ostalih.

Novinarska profesionalnost i hrabrost, čuveni glasovi, stručnost u praćenju i tumačenju pojedinih oblasti, iskren kontakt sa slušaocima, nagrade i priznanja na novinarskim takmičenjima, raznovrsnost u koršćenju novinarskih formi, muzika koja vrijedi, saradnja s drugim radio stanicama u regionu i najbolja praktična škola za novinare na našim prostorima, obilježja su proteklih decenija Radija Republike Srpske, ali i njegove sadašnjosti.

Proces digitalizacje radija, koji je pred nama, kao u većini evropskih država, doprinijeće i kvalitetnijoj programskoj ponudi za slušaoce.

 

Multimedija RTRS (portal, društvene mreže i teletekst)

Portal RTRS
Sa znanjem upotrebe interneta kao sistema koji objedinjuje tehnološke i medijske osobine, izvire moć da se djeluje na mnjenje mnogo brže nego kod „tradicionalnih“ medija. U tom smislu „web” je medij koji umrežava veliki broj korisnika, a internetski portal mjesto gdje se vijesti dopunjuju dok događaj još traje, uz sposobnost da se u realnom vremenu izvještava javnost. Ono zbog čega je internet i novinarstvo na njemu upravo „vruć“ i izazovan posao je činjenica da se čitaocima daje i doslovno zahtijeva mogućnost da koriste medij sa svim njegovim uslugama.

Prva verzija RTRS internet stranice izašla je početkom 2001. godine pod domenom www.rtrs.tv i do danas radi na tom domenu.

Krajem 2002. godine izašla je i druga (grafički malo svjetlija) verzija. Izrada nove, treće verzije počela je u maju 2004. godine. Portal RTRS je zvanično puštena 19. decembra 2004. godine. U punom kapacitetu portal radi od 22. decembra u novoosnovanoj redakciji Multimedija. U martu 2009. godine urađen je novi dizajn (četvrta verzija), a u oktobru 2012. godine puštena je najnovija verzija koja je i sada aktuelna. RTRS je 2020. godine uradio i redizajn portala.

 

screenshot portala RTRS

 

Teletekst RTRS emitovanje je počeo u junu 2003. godine, a u okviru Odjeljenja Multimedije je od oktobra 2004. godine. Redizajniran je dva puta. Našim gledaocima pružamo putem kratkih „fleš“ vijesti najnovije i najaktuelnije vijesti iz politike, kulture, privrede, sporta. Tu je i niz servisnih informacija i marketinških sadržaja.

Informacije u redakciju dolaze od raznih izvora, agencija, službi za informisanje...

U posljednje vrijeme Odjeljenje Multimedija je značajno povećalo prezentaciju produkcije naše kuće (naročito aktuelne emisije redakcije Informativnog programa). Posjetiocima portla na raspolaganju je praćenje TV i radijskih programa putem interneta, što je posebno značajno za dijelove svijeta koji nisu pokriveni satelitskim signalom. Koristeći postojeće resurse, Odjeljenje Multimedije je u kratkom periodu za novinarske pojmove ostvarila veliko povećanje konzumenata i pritom se isključivo vodila uređivačkim principima javnog RTV emitovanja.