X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera

OSNOVNI PODACI I ISTORIЈA RTRS

Televizija RS

Televizija Republike Srpske počela je s radom 19. aprila 1992. godine, kada je emitovan prvi Dnevnik iz banjalučkog studija.

U maju iste godine kanal "S" iz Pala počeo je s emitovanjem svog programa, sve do 31.12.1993. godine kada je uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio-televizije, odnosno Radio-televizije Republike Srpske.

Radio Televizija Republike Srpske jedan je od tri ravnopravna emitera u okviru Јavnog servisa Bosne i Hercegovine, koja prati dešavanja prije svega u našem entitetu (Republici Srpskoj) i sve one informacije koje interesuju naše pretplatnike (RTV taksa osnovni je vid finansiranja naše kuće).


Program Televizije pripremaju četiri redakcije: Redakcija informativno-političkog programa, Redakcija zabavnog i sportskog programa, Redakcija filmskog i dokumentarnog programa i Redakcija kulturno-obrazovnog, dječijeg i omladinskog programa.
Ove godine naša Televizija dobila je tri Međunarodne nagrade na Festivalu u Baru i Rimu, a svake godine u maju organizujemo tradicionalni Đurđevdanski festival dječije muzike.

 

 

 

 

Radio RS

Radio Republike Srpske svakodnevno emituje 24 sata programa iz vlastite produkcije. Radio talasima pokrivamo područje Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, dijelove Srbije i Crne Gore i Hrvatske, a putem interneta mogu nas slušati širom svijeta.

Program priprema 60 stalno zaposlenih novinara, urednika, snimatelja, ton majsotra, muzičkih saradnika, lektora i organizatora u Studiju Banjaluka i informativno-tehničkim centrima u I.Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Beogradu. Pored stalno zaposlenih u programu je angažovano 12 honorarnih, 6 stručnih saradnika i oko 30-ak stalnih i povremenih honorarnih dopisnika.

Radio RS raspolaže sa dvije emisione režije, od kojih je jedna digitalna, jednom prijemnom i jednom super modernom režijom za najsloženiju tonsku obradu i produkciju.

Sistem Radija zasniva se na mreži računara koja omogućava novinarima i saradnicima brz i efikasan unos tonskog materijala u emisionu režiju. Svi novinari i saradnici su obučeni za samostalnu montažu vlastitih priloga i sadržaja na postojećim softerima, a materijali sa terena mogu se emitovati direktno ili u vrlo kratkom periodu zbog mogućnosti brze tonske obrade u kojoj pored novinara učestvuju i snimatelji i ton majstori.

U produkcionoj digitalnoj režiji moguće je snimati sve vrste muzičkih sadržaja i svih govornih formi, počev od radio drama, radio novela, igrokaza, dječijih bajki, raznih vrsta marketinških poruka itd.

Frekvencije Radio RS - program emituje na devet frekvencija: Banjaluka 90,9, Banjaluka, Prijedor i Gradiška 92,7, Doboj 90,7, Petrovo 93,5, Bijeljina 89,9, Sarajevo 88,7, Trebinje 92,8, Han Pijesak 90,3, Srbinje 87,9.

 

Multimedija RTRS (Internet i teletekst)

Internet RTRS
Sa znanjem upotrebe Interneta kao sistema koji objedinjuje tehnološke i medijske osobine, izvire moć da se djeluje na mnjenje mnogo brže nego kod „tradicionalnih” medija.
U tom smislu Web je medij koji umrežava neslućen broj korisnika, a internetski portal mjesto gdje se vijesti obnavljaju dok događaj još traje, uz sposobnost da se u realnom vremenu izvještava javnost.
Ono zbog čega je Internet i novinarstvo na njemu upravo „vruć” i izazovan posao je činjenica da se čitaocima daje i doslovno zahtijeva mogućnost da „koriste” medij sa svim njegovim uslugama.
Prva verzija RTRS-ovog sajta izašla je početkom 2001. godine pod nazivom „www.rtrs.tv“ i do danas sajt radi pod tim imenom.
Krajem 2002. godine izašla je druga (grafički malo svjetlija) verzija. Izrada nove, treće verzije počela je u maju 2004. godine. Sajt je zvanično pušten 19. decembra 2004., a pravi početak rada bio je 22. decembra u novoosnovanoj redakciji Multimedije.
U martu 2009. godine napravljen je novi dizajn sajta (četvrta verzija), a u oktobru 2012. godine je puštena najnovija verzija sajta koja je i sada aktuelna.

 

Treća verzija sajta koja je puštena u rad kad je i formirana
Služba Multimedije

 

Teletekst RTRS sa emitovanjem je počeo juna 2003.godine a u okviru Službe Multimedija je od oktobra 2004. godine. Redizajniran je i osvježavan dva puta.
Našim gledaocima pružamo putem kratkih, fleš vijesti najnovije i najaktuelnije vijesti iz politike, kulture, privrede, sporta,...kao i niz servisnih informacija i marketinških sadržaja.
Informacije u Redakciju dolaze iz raznih izvora, agencija, službi za informisanje, dojava građana itd.

 

Izgled Teletekst stranice

 

U poslednje vrijeme u Službi Multimedija znatno je povećana prezentacija produkcije naše kuće (naročito aktuelne emisije redakcije Informativnog programa)
Posjetiocima sajta je na raspolaganju praćenje TV i radijskih programa preko interneta, što je posebno značajno za dijelove svijeta koji nisu pokriveni satelitskim signalom.
Koristeći postojeće resurse, Služba Multimedija je u kratkom periodu za novinarske pojmove ostvarila veliko povećanje konzumenata i pritom se isključivo vodila uređivačkim principima javnog RTV emitovanja. Јoš je značajnije da je interesovanje za naš veb sajt u BiH povećano za 43,8 odsto, u Srbiji 61, a u Hrvatskoj za 32,7 odsto.
Trenutno ne postoji program koji bi omogućio precizno praćenje korišćenja Teleteksta RTRS-a i nije ga moguće prikazati brojevima i procentima, ali na osnovu svakodnevnih telefonskih poziva i pohvala putem elektronskih poruka, možemo zaključiti da je Teletekst postao redovan i vrlo čitan dnevni informator naših gledalaca.