latinica  ћирилица
02/08/2020 |  11:10 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Banjalučanka Tajana Gudenus: Uspjeh je rezultat edukacije i rada

Tajana Gudenus je u protekle dvije godine, zajedno sa svojim suprugom Јohanom Gudenusom, bila u centru medijske pažnje. O tome kako se nositi sa svim tim Tajana je prvi put, nakon dugog perioda, razgovarala sa austrijskim voditeljem Volfangom Felnerom.
Tajana Gudenus (foto:dunav.at) -
Tajana Gudenus (foto:dunav.at)

Tajanina porodica je izbjegla iz Hrvatske u Srbiju, te za vrijeme NATO bombardovanja u Banjaluku, gdje Tajanini roditelji i danas žive. Majka joj je notar, a otac privatnik.

Tajana se 2007. godine preselila kod tetke u Beč, gdje je završila bečelor i master studije međunarodne ekonomije i privrednog prava na bečkim državnim fakultetima, a trenutno završava doktorat.

U Beču je godinama volontirala kao ambasadorica za integracije u sklopu Austrijskog integracijskog fonda. Na taj način željela je da pridonese društvu u Austriji i uputi jasnu poruku da strano porijeklo ne daje manje, već više mogućnosti (s obzirom na mnoštvo stranih jezika), a time je i željela da pomogne svima sa migrantskom pozadinom u realizaciji vlastitih ideja.

Tajana takođe govori i pet jezika, a to su: srpski, njemački, engleski, ruski, španski i malo kineskog.

Ono što je posebno iznenadilo austrijsku javnost, s obzirom na političke poglede njenog supruga Јohana Gudenusa, koji je bio zamjenik šefa desničarske partije, bila je informacija da je Tajana pomagala izbjegličkim porodicama iz Sirije, te je još prije velikog izbjegličkog talasa 2015. godine primila majku sa četvoro male djece da žive kod nje u stanu. Porodica je živjela kod Tajane gotovo godinu dana, a austrijski medij Puls 4 je zbog velikog interesovanja javnosti za ovu prilično polemičnu informaciju, baš ovom aspektu njene biografije posvetio reportažu sa fotografijama i snimcima.

Tajana je u takođe naglasila kako je jako bitno da prva integraciona iskustva budu pozitivna, jer jedino tako će postojati i želja za integracijom.

Ona se osvrnula i na program "Mržnja na mrežama", kako bi zaustavile mržnju koja se širi na socijalnim mrežama. Ovom prilikom podržala je ovu inicijativu u nadi da će se zaista u budućnosti nešto promijeniti po ovom pitanju i da će cyber nasilje biti zaustavljeno.

Od prošle godine i "Ibica" videa koji je procurio u austrijskoj javnosti, Tajana i njena porodica našli su se u centru pažnje ne samo austrijskih, nego i svjetskih medija. Upravo zbog toga, Tajana je krenula da putem Instagrama dobija različite poruke mržnje, ali i prijetnje smrću.

Јedna takva instagram poruka je i bila razlog njenog obraćanja javnosti. Nepoznata osoba koja Tajanu već duže prati je tvrdila da zna gdje ona stanuje i gdje sa djecom ide u šetnju, kao i da se neće smiriti dok ne uhvati nju i djecu. Policija sprovodi istragu i po posljednjim pisanjima medija se radi u politički motivisanoj prijetnji.

- Nakon objavljivanja informacije o mojoj vezi sa Јohanom sam počela primati prijeteće poruke i do sada sam ih uvijek brisala, a te osobe blokirala. Međutim, ova osoba mi je prijetila sa nekoliko različitih profila i svaki put nakon blokiranja bi ta osoba napravila novi profil, tvrdeći da je ne mogu blokirati i da će me pronaći. Ovo je bio prvi put da sam osjetila strah i realnu opasnost za moju djecu, jer je nedugo prije ove poruke u jednom austrijskom mediju bila objavljena naša puna kućna adresa - rekla je Tajana u intervjuu.

Mnogi porede ovu snažnu ženu sa Almom Zadić, koja isto tako ima migrantsku pozadinu, ali koja se zahvaljujući svojom edukacijom i radom, uspjela popeti na vrh austrijskog društva.

Izvor: dunav.at