latinica  ћирилица
30/09/2022 |  10:54 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Dodik: Vraćam se na mjesto predsjednika da ojačam snage u Srpskoj

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je veoma zadovoljan i srećan što je predizborna kampanja, osim nekih "verbalnih ekskurzija na svim stranama", prošla korektno, poručivši da je uvjeren u svoju pobjedu i da se vraća na mjesto predsjednika da bi dodatno ojačao snage u Republici Srpskoj.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naveo da uvjerenost u pobjedu, između ostalog, bazira i na tome što je na mitinzima SNSD-a, čiji je lider, bilo više od 200.000 ljudi.

Govoreći o tome zašto je odlučio da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske, a ne srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je objasnio da je nakon dva mandata na mjestu predsjednika Srpske morao da ode na funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH jer nije mogao više od dva puta da se kandiduje za predsjednika.

- Pokazali smo da možemo da postavimo Predsjedništvo BiH i organe BiH na nivo koji je potreban i predviđen Ustavom. Vraćam se na mjesto predsjednika jer želim dodatno da ojačam snage u Republici Srpskoj i mislim da je stabilnost organa Srpske ključna za srpski narod ovdje - rekao je Dodik za Televiziju Kurir.

Kada je riječ o njegovom protivkandidatu iz PDP-a Јeleni Trivić, Dodik je rekao da je nije pominjao u kampanji, pa ne želi da to čini ni sada, ali je prokomentarisao njen sastanak sa Kristijanom Šmitom sa kojim on lično, kako je naglasio, ne želi da normalizuje odnose.

Dodik je pojasnio da Šmit nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN, a da je to što opozicija pokušava da napravi neki kontakt s njim "njihov problem".

- U posljednjih 10 mjeseci tri puta sam bio sa /predsjednikom Rusije Vladimirom/Putinom, a oni su provodili vrijeme sa Šmitom - gradonačelnik Banjaluke i moja protivkandidatkinja - rekao je Dodik.

On je naveo da je Trivićeva bila stipendista njemačke Vlade i član komisije za odabir studenata iz BiH za dobijanje te stipendije zbog čega, kako je rekao, "možda nekome nešto vraća".

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je rekao da je BiH greška i da nije trebalo da bude napravljena.

- Јedino racionalno i ono što bi moglo da omogući bolji život jeste da se razdvojimo i budemo dobre komšije jer su ovdje u Bosni svi podjednako nesrećni i nezadovoljni - i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi - smatra Dodik.

On je ponovio da će nastaviti da se bori za samostalnost Republike Srpske i njeno pripajanje Srbiji.

Govoreći o oduzimanju imovine Srbima, Dodik je najavio da će Republika Srpska "ići sa nekim novim zakonima".

- Nemam problem to da kažem ni u Briselu, iako oni bježe od tih pitanja, znaju da su jednaki kradljivci i lopovi, briselska administracija, a pogotovo američka. Oteli su nam vojsku, finansije, obavještajnu službu, sada bi trebalo da otmu još i imovinu, a neće da razumiju da to ne može - poručio je Dodik.