latinica  ћирилица
ЈADRANKA STOЈAKOVIĆ | 11/03/2013 | 14:21

Idealan poklon za romantičare!

Kompilacija od 45 pjesama, na 3 CD priziva brojne uspomene i budi nostalgiju. Znamo da je mnogim umjetnicima teško izdvojiti omiljenu pjesmu, ali Јadranka je ima - to je pjesma “Što te nema”. Ova pjesma uspjela je emotivno da dotakne ljude u različitim zemljama širom planete, jer je 2007. godine proglašena za jednu od 10 najpoznatijih svjetskih etno- pjesama svih vremena.

 ЈADRANKA STOЈAKOVIĆ

umjetnica koja slika

BOЈE ZVUKA” 

 

Starije generacije dobro se sjećaju Јadranke Stojaković, izvanredne umjetnice i kantautorke. Mnogima su njene pjesme podsjetnik na mladost, na prve ljubavi i prijateljstva.

 “Sve smo mogli mi da je duži bio dan, da si našao za me malo vremena” - pjevala je Јadranka , a mnogi, vođeni emocijama i ljubavnim krahovima, ovu pjesmu doživljavali su kao ličnu himnu. “Što te nema”, “Vjerujem” i mnoge druge balade aktuelne su i dan- danas, a zahvaljujući Muzičkoj produkciji Radio Televizije RS neke nove generacije zaljubljenika u kvalitetnu muziku, u prilici su da se upoznaju sa njenim muzičkim opusom.

 Ovih dana u izdanju Muzičke produkcije, u prodaji je kompilacija “BOЈE ZVUKA” od 3 CD-a, na kojim se nalazi 45 pjesama, kao i DVD izdanje koncerta koji je umjetnica, zajedno sa koleginicama iz Јapana, održala u Banskom dvoru u Banjaluci. 

Tokom karijere duge 40 godina bilo je mnogo velikih hitova, stoga suziti izbor na najljepših 45 pjesama nije bio nimalo lak zadatak.

 Pomogle su i produkcijske Muzičke kuće: PGP-a, Kroacija Rekords-a i BHRT-a, ali i bliski saradnici. Јadranka je 2009. godine, nakon 25 godina, održala koncert u Banjaluci, na kom su joj se pridružile dvije japanske muzičarke koje su svirale na tradicionalnim instrumentima. Iako je prošlo poprilično vremena od kako se vratila na naše prostore i danas održava kontakte sa prijateljima koje je upoznala u Јapanu.

Kada razmišlja o godinama koje je provela u Zemlji izlazećeg sunca, priznaje da joj pomalo nedostaju sitnice i mali rituali, kao što je ispijanje egzotičnih čajeva u kombinaciji sa specifičnim grickalicama. Ipak, zahvaljujući lijepim gestovima prijatelja iz Јapana i danas ima priliku da uživa u tome. Naime, oni joj kao znak pažnje šalju omiljene čajeve i grickalice. Saradnja se nastavila i na profesionalnom nivou, jer trenutno radi muziku za jednu japansku pjesmu.

 Јadranka Stojković je već dvije godine zaposlena kao muzički urednik u Muzičkoj produkciji Radio Televizije Republike Srspke. Ovaj posao je ispunjava, jer joj omogućava da svoje iskustvo nesebično prenese mlađim genracijama.

 A njena publika je redovno prati na fejsbuk- stranici, na kojoj joj upućuju pisma podrške, te želje za ozdravljenje. Neki od njih se u svojim komentarima prisjećaju događaja na koje ih asociraju Јadrankine pjesme.

 Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Radojka Šverko, samo su neki od prijatelja sa kojima je ova umjetnica i danas bliska. Na promociju njene kompilacije nisu mogli doći, ali su je zato podržale radne kolege i brojni prijatelji.

 Kompilacija od 45 pjesama, priziva brojne uspomene i budi nostalgiju. Znamo da je mnogim umjetnicima teško izdvojiti omiljenu pjesmu, ali Јadranka je ima - to je pjesma “Što te nema”.

 Ova pjesma uspjela je emotivno da dotakne ljude u različitim zemljama širom planete, jer je 2007. godine proglašena za jednu od 10 najpoznatijih svjetskih etno- pjesama svih vremena.

 A uskoro nas očekuje i "Knjiga uspomena", koju su pripremile Јadranka Stojaković i Milka Čeremidžić.

 Kompilacije sa najljepšim pjesmama kao i dvd sa koncerta u Banjaluci, od 7. marta možete potražiti na trafikama "Minutica", kao i u "Didakovim" prodavnicama širom Republike Srpske.

 Idealan poklon za romantičare!

 

Dunja Ivić