latinica  ћирилица
ETNO-GRUPA "IVA" | 26/06/2014 | 13:44

Novi spot etno grupe “Iva”, za pjesmu "Snijeg pade"

Premijerno u srijedu, 2. jula, nakon Dnevnika 2

Muzička produkcija RTRS i Akademija umjetnosti Banjaluka predstavljaju novi spot etno – grupe Iva, za pjesmu “Snijeg pade”.

Etno grupa "Iva", iz Doboja, ove godine obilježava deset godina rada i postojanja. Povodom ovog jubileja, etno grupa uveliko radi na novom albumu i snimila je već četiri nove kompozicije.

S obzirom na to da svake druge godine studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, po nastavnom programu Studijskog programa dramske umjetnosti, imaju zadatak da snime jedan muzički spot, ove godine, student Dario Đuraković, izabrao je novu pjesmu etno grupe Iva "Snijeg pade", za svoj ispitni rad. Pod mentorstvom red. prof. Zijada Mehića i doc. Predraga Solomona, student je uspješno realizovao ispitni zadatak za koji je dobio najvišu ocjenu.

Navedeni muzički spot urađen je u koprodukciji Akademije umjetnosti i Radio-televizije Republike Srpske. Snimanje je trajalo četiri dana, i realizovano je na tri lokacije (Mac Tire Pub, tvrđava Kastel i željeznička stanica Omarska).

RTRS je obezbijedila stručnu i tehničku podršku. Posebno treba istaći gest RTRS, koja je u testiranje najnovije SONY kamere i njene prezentacije uključila studente Akademije umjetnosti, i kameru im povjerila za izradu studentskog rada. Ovakav potez RTRS-a uslijedio je zbog dugogodišnje saradnje sa Akademijom, ali i zbog etno grupe Iva, čiji je izdavač Muzička produkcija RTRS.

Treba napomenuti da je RTRS snimila već dva muzička spota za etno grupu "Iva", za pjesmu "Dobro doš'o Hriste" i za pjesmu "Trilogija", koji je takođe predstavljao rad studenta Žarka Kalabe, ujedno i zaposlenog na RTRS-u.

Siže muzičkog spota "Snijeg pade"

Imajući u vidu da su autori spota studenti Akademije umjetnosti nije neobično to što scenario i vizuelizacija muzike ne prate kliše savremenih komercijalnih muzičkih spotova. Radnja spota bazirana je na prvom stihu pjesme, "Snijeg pade na behar na voće" koji metaforički govori o tome da nešto dolazi kad mu nije vrijeme i kada za to nismo spremni. Suštinski, spot govori o (ne)mogućnosti da se ljubav doživi i ostvari u vrijeme ratova i opšte ljudske nesreće i propadanja.

Dakle, priča koju donosi ekranizacija ove pjesme je univerzalna, govori o ljubavi, teškim vremenima, ratu ali i o nadi i vjeri da bolje dolazi.

 

Božica Mirković