latinica  ћирилица
ETNO-GRUPA "IVA" | 03/07/2014 | 08:52

Etno-grupa "Iva" predstavila spot za pjesmu "Snijeg pade"

Povodom 10 godina od postojanja etno-grupe "Iva" iz Doboja, večeras je premijerno prikazan spot za pjesmu "Snijeg pade".

Spot koji je premijerno predstavljen večeras na Televiziji RS, kao i u Mek Tir pabu u Banjaluci, nastao je u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTRS i Akademijom umjetnosti iz Banjaluke. 

Spot Etno-grupa "Iva" za pjesmu "Snijeg pade" možete pogledati ovdje.

 Etno- grupa "Iva" uveliko radi na novom albumu i snimila je već četiri nove kompozicije, a spot "Snijeg pade" je najavni singl. S obzirom na to da svake druge godine studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, po nastavnom programu Studijskog programa dramske umjetnosti, imaju zadatak da snime jedan muzički spot, ove godine, student Dario Đuraković, izabrao je pjesmu "Snijeg pade", za svoj ispitni rad za koji je dobio najvišu ocjenu.

Fotografije sa promocije spota Etno-grupe "Iva" možete pogledati ovdje.

Muzički spot sniman je četiri dana na tri lokacije (Mac Tire Pub, tvrđava Kastel i željeznička stanica Omarska). Posebno treba istaći gest RTRS, koja je u testiranje najnovije SONY kamere uključila studente Akademije umjetnosti, i kameru im povjerila za izradu studentskog rada. Ovakav potez RTRS-a uslijedio je zbog dugogodišnje saradnje sa Akademijom, ali i zbog etno grupe "Iva", čiji je izdavač Muzička produkcija RTRS.

RTRS je ranije snimila dva muzička spota za etno grupu "Iva", za pjesmu "Dobro doš'o Hriste" i za pjesmu "Trilogija", koji je takođe predstavljao rad studenta Žarka Kalabe, takođe radnika RTRS-a.

Radnja spota bazirana je na prvom stihu pjesme, "Snijeg pade na behar na voće" koji metaforički govori o tome da nešto dolazi kad mu nije vrijeme i kada za to nismo spremni. Suštinski, spot govori o (ne)mogućnosti da se ljubav doživi i ostvari u vrijeme ratova i opšte ljudske nesreće i propadanja.

Umjetnički rukovodilac i osnivač "Ive" Saša Pavlović najavio je niz aktivnosti povodom jubileja.

- Imamo ambiciozne i velike planove za ovu godinu, a namjeravamo da završimo novi album do kraja godine. Trebalo je da imamo veliki koncert na Vidovdan u Doboju, ali je otkazan zbog majskih poplava - kazao je Pavlović.

On je podsjetio je da su poplave u Doboju uništile opremu i vježbaonicu grupe "Iva", pa su im poremetile brojne planove. Međutim, veliki koncert povodom 10. rođendana bi trebalo da bude održan krajem ljeta.

Istakao je da "Iva" dobija karakterističniji zvuk, što je za mlade muzičare najveći uspjeh.

Boris Blagojević