latinica  ћирилица
Vikinzi
serija
Vikinzi
23:45
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIЈI
Vikinzi

VIKINZI –  VIKINGS

Godina: 2013

Zemlja: Irska, Kanada

Žanr: akcija, drama, istorija

Forma: serija

Kreator: Michael Hirst

Uloge: Travis Fimmel, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick

Nominovan u 3 kategorije za EMMY AWARDS 2013.

Serija prati avanture Ragnara Lotbroka, najvećeg vikinškog heroja iz 10. vijeka, ranog Srednjeg vijeka, a prema nordijskim sagama o Ragnarovom plemenu, njegovoj braći i porodici, o njegovom usponu od običnog ratara do kralja svih vikinških plemena i osvajača engleskih i francuskih zemalja.

Kao što je bio neustrašivi borac, Viking Ragnar je i otelotvorenje nordijske tradicije odanosti prema bogovima. Legenda kaže da je bio direktni potomak Odina, boga rata i ratnika.

Mladi Ragnar čezne za otkrivanjem novih svijetova preko mora. Sa prijateljem Flokijem sagradio je novi brzi i dugački brod i suprostavio se lokalnom moćniku Erlu Haraldsonu nesposobnom da zamisli invaziju na britanska ostrva. Uz pomoć brata Roloa, koji čuva Ragnarovu ženu Legertu, Ragnar izvrši prvi pohod na englesku kraljevinu Nortambriju. Vraća se s bogatim plijenom i dovodi kaluđera Atelstana kao roba. Time ne samo da stiče neprijateljstvo kralja Elea, nego izaziva brutalne sukobe sa Erlom Haraldsonom, dok ga Ragnar ne ubije i zauzme njegovo mjesto.

Za vrijeme hodočašća u Upsalu Ragnar se zaklinje na vijernost Kralju Horiku i zastupa ga u sporu oko zemlje sa Јarlom Borgom na Gotlandu gde ga zavodi princeza Aslaug. Po povratku u rodni kraj tajanstvena bolest prepolovila je njegovo selo uključujući i njegovu kćerku.

Kod brata Roloa javlja se zavist zbog Ragnarove slave, što koriste Borg i Horik da uz njegovu pomoć potkopaju ugled Ragnara.

Kralj Horik je zaratio sa Borgom i Rolom. Rolo pljačka i ubija svoje saplemenike koji ga razjareni dovode pred sud za izdaju, ali ga brat poštedi.

U Ragnarevo kraljevstvo stiže princeza Aslaug, trudna sa Ragnarovim djetetom. Ponižena Legerta napušta Ragnara i odvodi sina Bjorna.

Četiri godine kasnije Aslaug i Ragnar vladaju svojim kraljevstvom i podižu sinove. Rolo je odbačen iako mu je brat oprostio, ne vode ga više u pohode. Floki je završio novi brod, ali Horik isključuje Јarla Borga iz pohoda zbog ličnih razloga, Јarl odlazi bjesan. Zbog oluje Vikinzi su skrenuli sa putanje i dospjeli u Veseks gde vlada kralj Egbert. Poveli su u pohod i Atelstana koji se potpuno saživio sa Vikinzima, ali njihovu brutalnost ne može da prihvati.

 

Legnart se udala za Erla Haraldsona, koga njen sin Bjorg ne podnosi. Želeći da se osveti Ragnaru Erl osvaja njegovu zemlju za vrijeme njegovog pohoda u Veseksu. Rolo ne može da odbrani zemlju i beži sa Aslaug i njenom djecom. Јarl Borg se proglašava vlasnikom Ragnarove zemlje i zaklinje da će satrti njegov rod. Ta vijest stiže do Ragnara, on napušta pohod i vraća se u domovinu. Atelstan i kralj Horik padaju u zarobljeništvo kod Kralja Egberta, ali im je oprošteno.

Rolo i preživjeli saplemenici traže pomoć da oslobode svoju zemlju. Stiže Ragnar ali i neočekivana pomoć od njegove bivše žene Lagerte.

Iako su korišćene u snimanju i filmske slobode da bi priča bila zanimljivija, serija je ipak napravljena na istorijskoj bazi. Produkcija je bogata i veličanstveno snimljena na Islandu, što svjedoče i brojne nagrade za scenografiju, vizuelne efekte, ton, montažu, maske, kostime i sl., ali tu je i nominacija za nagradu Gemini za najbolju stranu dramu.

Dakle, ako želite zabavni program kombinovan sa istorijom, ovo je odlična serija.

Rejtinzi:

Prema Nilsenu prva sezona je u SAD privukla 6 miliona gledalaca, nadmašivši sve programe za uzrast od 18 do 49 godina.

U Kanadi prva sezona je imala prosječno oko 1 milion gledalaca po epizodi.

 

Redakcija: Zabavni program