latinica  ћирилица
Gospodin Selfridž
Gospodin Selfridž
12:30
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
O EMISIЈI
Gospodin Selfridž

 GOSPODIN SELFRIDŽ   pon – pet 17.55

 serija


Radnja serije smještena je u London 1909. godinu, u doba kad su se žene prepuštale užicima što su ih donosile novostečene slobode i moderna era. Hari je tim ženama želio udovoljiti, dati im moć i odati počast pa je tako otvorio vrata svoje raskošne robne kuće u slavnoj londonskoj Ulici Oksford. Kroz prizmu inovacija i spektakla koje je Hari u robnoj kući prikazao, priča razotkriva neopisane trenutke iz ženske istorije, bilo da je posrijedi moda, kozmetika, tehnologija i domaćinstvo. Pozornica Harijevog burnog života raskošni je londonski mozaik na prelazu stoljeća. U slobodno vrijeme bio je kockar, i premda sretno oženjen, uživao je u društvu glamuroznih zabavljačica i filmskih zvijezda. Bio je legendarni ženskar, a život je živio u petoj brzini.

Autor ove serije višestruko je nagrađivani scenarist Andrew Davies koji zajedno s Kate Brooke i Kate O'Riordan potpisuje i scenarij "Mr Selfridgea", priči o Hariju, čovjeku koji je dobio nadimak Sto Na Sat i koji si je zacrtao da će kupovanje pretvoriti u uzbuđenje jednako seksu. Pionirskog i vratolomnog duha, gotovo manične energije, on je stvorio maloprodajno pozorište gdje su svaki novi, golicavi, zabavni - ili ponekad jednostavno ekscentrični - tema ili trend nalazili svoje mjesto.

Druga sezona počinje proslavom pete godišnjice Selfridža, 1914. godine i početkom Prvoga svjetskog rata.

Pet je godina od otvorenja robne kuće, a Hari je ponosan što se Selfridžovoj uzlaznoj putanji kraj ne nazire. To je sad treća najveća atrakcija u gradu, poslije Bakimgenske palače i londonskog Towera. Pa ipak, Hari odiše nekom pritajenom tugom. Rezidencija Selfridž je prazna i mračna. Obitelj Selfridž je u Sjedinjenim Državama, a ne ovdje da proslavi s njime.

Harija na dolasku iznenadi što sve zaposlene zatekne okupljene u Palm Courtu. Oni su zajedničkim snagama naručili šefovu bistu kako bi mu odali priznanje na vođstvu. Hari je iskreno ganut. U prodavaonicu dolazi Agnes Tauer. Izgleda elegantno i sofisticirano na povratku s dvogodišnjeg stažiranja u Parizu. Preuzet će posao voditeljice aranžerskog odjela, a to je vijest koju Kiti, nova voditeljica kozmetičkog odjela, nije očekivala. Iznenađen Agnesinim povratkom Victor je samo posmatra. Između njih dvoje osjeća se breme bolne prošlosti...

Priča o životu ekstravagantnog i vizionarskog američkog poduzetnika Harija Gordona Selfridža nastavlja se u trećoj sezoni ove izvrsne britanske serije.

Godina je 1919.godina, 1. svjetski rat upravo je završio, a Hari je u žalosti poput mnogih Londončana. Smrću voljene Roze razmetljivi poduzetnik ostao je sam samcat i potkradaju mu se skupe poslovne greške. Njegovo carstvo oslabljeno je, zbog čega je i on izloženiji napadima starog neprijatelja lorda Lokslija. Uprkos sveopštem jadu i žalosti, život se nastavlja, a u trećoj sezoni serije novi likovi vraćaju život u slavnu robnu kuću. Harijeve prelijepe kćeri odrasle su žene koje izazivaju pometnju, a ucviljenom junaku se na vidiku pojavljuje nova ljubav. Selfridž nudi bijeg iz svijeta poratne depresije i turobnosti, a glamur i hedonizam iza tih kićenih vrata mušterije privlači više nego ikad prije. Ali iako trgovina cvjeta, Harija polako napušta njegova sretna zvijezda.

U ovoj raskošnoj istorijskoj drami koja je privukla pažnju gledatelja diljem svijeta napetim zapletom, ali i intrigantnim i glamuroznim likovima ponovno su se okupili brojni nagrađivani glumci, na čelu sa sjajnim Jeremyjem Pivenom.

Prva epizoda počinjesahranom: umrla je Roza, Harijeva voljena supruga. Florian je poginuo u ratu, a Henri Lekler se vraća iz Francuske i ženi se s Agnes. Selfridžova kći Rozali udaje se za Sergea De Bolotoffa, sina ruske kneginje Marie (Zoe Wanamaker), avijatičara vođenog idejom o novoj zračnoj luci u zapadnom Londonu, na mjestu predloženom i za domove vojnika koji se vraćaju iz rata. Lord Loksli vraća se kako bi se osvetio Selfridžu. Nesuglasice na utovaru između žena i muškaraca koji su se vratili izazivaju poteškoće, Viktor Coleano podmićuje policiju da zanemari ono što se događa u njegovom klubu, a DŽordž Touler daje otkaz kako bi radio s njime.

 

Godina: 2013

 

Zemlja: Velika Britanija

 

Žanr: drama

 

Forma: serija

 

Režija: Andrew Davies

 

Autor: Andrew Davies

 

Uloge: Ron Cook, Jeremy Piven, Tom Goodman-Hill...

 


Redakcija: Dokumentarni i strani program