latinica  ћирилица
Otvoreno rečeno
Otvoreno rečeno
17:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
23.12.2022.
1:04:37
Otvoreno rečeno
Gost Radovan Višković
10.11.2022.
52:57
Otvoreno rečeno
14.10.2022.
59:05
Otvoreno rečeno
gost Petar Đokić

O EMISIЈI
Otvoreno rečeno

"Otvoreno rečeno" je emisija dijaloškog tipa, a  u okviru Informativnog programa Radija RS emituje se već 12 godina. Osim informativnog, ima i naglašen analitički karakter, u čemu je najznačajniji doprinos sagovornika koji su većinom priznati stručnjaci u pojedinim oblastima. Česti gosti su i najviši funkcioneri, predstavnici vlasti i opozicije, međunarodnih faktora, republičkih i zajedničkih institucija, kojima slušaoci  mogu direktno postavljati pitanja i polemisati o aktuelnim temama. U emisiji gostuju i predstavnici nevladinih organizacija, istaknuti intelektualci, sindikalni funkcioneri, berzanski stručnjaci, vjerski poglavari i druge ličnosti iz javnog života. Osim aktuelnih tema, u ciklusu ovih emisija izdvajaju se i one u kojima se osvjetljavaju događaji iz prošlosti, tragajući za objektivnim dimenzijama važnih pojava i procesa, kroz autentična svjedočenja njihovih aktera. Ovaj sadržaj baštini otvorenost, autentičnost i neposrednost, koji se mogu postići ovim tipom emisije. Korijeni emisije nalaze se u programskim sadržajima Radija, poput "Otvorenog studija" koji je, prije više decenija, realizovan u mnogo skromnijim tehnološkim uslovima. Savremene tehnologije omogućile su da emisija dobije na spontanosti i dinamičnosti. Često se događa da  slušaoci koji naš radio slušaju u vožnji, zaustave automobil da bi se mobilnim telefonom javili direktno u emisiju. Kao svojevrstan primjer, ostaće upamćeno javljanje u emisiju Milorada Dodika kao slušaoca, kada je bio premijer, a isprovociran ocjenama gosta u studiju o radu Vlade. Stalni termin emisije – četvrtkom od 17.05 do 18.00.

 

Autor i voditelj emisije "Otvoreno rečeno" je Radovan Marčeta, glavni urednik Informativnog programa Radija.

Informativni program Radija RS vodio je i ranije u više navrata, a preko trideset godina uređuje i vodi udarne informativne emisije.
Prethodno, u Radio Banjaluci prošao je sve faze radijskog novinarstva, od novinara reportera, programskog urednika, šefa DESK-a, do glavnog i odgovornog urednika. Za realizaciju ovog tipa emisija, više puta je nagrađivan na konkursima Zajednice radio-difuznih organizacija BiH, u prijeratnom periodu. Kao dopisnik Radio Sarajeva nagrađivan je za reportažu na Reporterskom kupu ove medijske kuće. U okviru redakcija PUL-a RTV Sarajevo učestvovao je u svim važnijim programskim projektima u BiH tog vremena. Bio je član zajedničke Komisije za programsku politiku ЈRT-a. Nosilac je Godišnje novinarske nagrade Radio Banjaluke, kuće u kojoj je počeo profesionalnu novinarsku praksu, prije tri i po decenije. Godinama je bio dopisnik programa za dijasporu Švedskog radija iz RS. Skromna saradnička iskustva u printanim medijima ostvario je u "Glasu", "Oslobođenju", "Našim danima" i "Komunistu". 

 

Redakcija: Informativni program

Kontakt: