latinica  ћирилица
Kvadrat na znanje
obrazovna emisija
Kvadrat na znanje
16:20
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
Kvadrat na znanje

      

     Obrazovni serijal “Kvadrat na znanje  "lista" devetu sezonu emitovanja! U prethodnih osam, dokazali smo, a u ovoj devetoj, takođe uspješno, još dokazujemo,  da obrazovanje ima medijsku “prođu”! Pažljivo  biramo teme i konkretnim primjerima pokazujemo da je znanje naš najveći, mada često nedovoljno iskorišćen resurs!

    Kako “kanalisati” znanje da bude funkcionalno, kako ga postaviti na mjesto koje zaslužuje, kako teoriju potkrijepiti praksom, kako i čime podstaći mlade da izaberu opciju "ostajem", a ne "idem", neka su od pitanja koja, iz sezone u sezonu uporno postavljamo! Unapređenje obrazovnog procesa, od osnovnog do visokog, mladi talenti, nauka, tehnologija, inovatorstvo i još mnogo toga, teme su za koje je rezervisamo mjesto u našim emisijama. Kad treba kritikovati- kritikujemo, kad treba hvaliti – hvalimo! Za obje opicije ima opravdanih argumenata.

   Globalna epiodemiolška kriza izazvana pandemijom virusa korona, uticala je na sve segmente života, pa je tako i obrazovanje "teško pogođeno". Zato ga u devetoj sezoni posmatramo na svim nivoima, ali i kroz tu "dodatnu" prizmu!

   “Kvadrat na znanje”, kroz prethodne sezone, pa tako i u ovoj,  "otvoren" je za prijedloge i sugestije gledalaca. Dosadašnja saradnja urodila je plodom, na obostrano zadovoljstvo, pa neka tako i ostane!

    Autor i urednik emisije je Valentina Lekanić.

       Pratite nas i pišite nam!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Valentina Lekanić član je prve mlade novinarske postave Radio-televizije Republike Srpske, koja je svoje znanje u ovoj profesiji počela sticati još na početku rada ove medijske kuće, 1992. godine. Po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Dugo godina aktivno se bavila sportom, tačnije košarkom. Za skoro tri decenije televizijskog staža bila je član gotovo svih redakcija – kulturnog programa, sportskog, dokumentarnog, informativnog, obrazovnog. Autor je brojnih dokumentarnih emisija, i ne samo dokumentarnih. Bila je dugogodišnji urednik "Srpske danas" i cetralne informativne emisije "Dnevnik 2". Trenutno je urednica Redakcije obrazovnog programa Televizije Republike Srpske.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program

Kontakt:

16:00 | četvrtak, 22. April
SREDNJOŠKOLCI I STUDENTI PONOVO U "REDOVNOM " NASTAVNOM PROCESU
Nakon osnovaca, u "redovne" nastavne procese vratili su se i srednjoškolci i studenti u Republici Srpskoj, ali uz obavezne epidemiološke mjere! Јoš jednom smo provjerii kako bi to trebalo da izgleda u učionicama? U periodu dok su učenici nastavu pratili onlajn, a škole bile prazne, profesori banjalučke Poljoprivredne škole rad su "prebacili" u školske plastenike u kojima proizvode više od 20 vrsta rasada povrća! Prije 60 godina prvi čovjek poletio je u kosmos, označivši početak sasvim nove ere u razvoju čovječanstva. Tim povodom u PTT Muzeju u Beogradu promovisana je filatelistička serija „60 godina prvog leta čovjeka u kosmos“ i otvorena izložba „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“.