latinica  ћирилица
Kvadrat na znanje
obrazovna emisija
Kvadrat na znanje
16:20
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
Kvadrat na znanje

      

     Obrazovni serijal “Kvadrat na znanje  "lista" devetu sezonu emitovanja! U prethodnih osam, dokazali smo, a u ovoj devetoj, takođe uspješno, još dokazujemo,  da obrazovanje ima medijsku “prođu”! Pažljivo  biramo teme i konkretnim primjerima pokazujemo da je znanje naš najveći, mada često nedovoljno iskorišćen resurs!

    Kako “kanalisati” znanje da bude funkcionalno, kako ga postaviti na mjesto koje zaslužuje, kako teoriju potkrijepiti praksom, kako i čime podstaći mlade da izaberu opciju "ostajem", a ne "idem", neka su od pitanja koja, iz sezone u sezonu uporno postavljamo! Unapređenje obrazovnog procesa, od osnovnog do visokog, mladi talenti, nauka, tehnologija, inovatorstvo i još mnogo toga, teme su za koje je rezervisamo mjesto u našim emisijama. Kad treba kritikovati- kritikujemo, kad treba hvaliti – hvalimo! Za obje opicije ima opravdanih argumenata.

   Globalna epiodemiolška kriza izazvana pandemijom virusa korona, uticala je na sve segmente života, pa je tako i obrazovanje "teško pogođeno". Zato ga u devetoj sezoni posmatramo na svim nivoima, ali i kroz tu "dodatnu" prizmu!

   “Kvadrat na znanje”, kroz prethodne sezone, pa tako i u ovoj,  "otvoren" je za prijedloge i sugestije gledalaca. Dosadašnja saradnja urodila je plodom, na obostrano zadovoljstvo, pa neka tako i ostane!

    Autor i urednik emisije je Valentina Lekanić.

       Pratite nas i pišite nam!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Valentina Lekanić član je prve mlade novinarske postave Radio-televizije Republike Srpske, koja je svoje znanje u ovoj profesiji počela sticati još na početku rada ove medijske kuće, 1992. godine. Po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Dugo godina aktivno se bavila sportom, tačnije košarkom. Za skoro tri decenije televizijskog staža bila je član gotovo svih redakcija – kulturnog programa, sportskog, dokumentarnog, informativnog, obrazovnog. Autor je brojnih dokumentarnih emisija, i ne samo dokumentarnih. Bila je dugogodišnji urednik "Srpske danas" i cetralne informativne emisije "Dnevnik 2". Trenutno je urednica Redakcije obrazovnog programa Televizije Republike Srpske.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program

Kontakt:

16:20 | četvrtak, 21. Јanuar
NAUKA, INOVATORSTVO, STRIP
Mladena Cimeša, student psihologije iz Bijeljine, svojim naučnim radovima iz oblasti neuronauke, obezbijedio je izizetno vrijednu ulaznicu u međunarodnu mrežu naučnika koja se bavi istraživanjem mozga. Predstavljamo učenike Tehničkog školskog centra iz Zvornika, koji su na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva mladih "INOST 2020", korišćenjem onlajn platforme, za projekat "Pametna kuća" nagrađeni srebrnom plaketom. Pohvale zaslužuju i učenici i profesori prijedorske Mašinske škole koji su napravili vizire za radnike Doma zdravlja u Prijedoru. Govorimo i o stripu! Posjetili smo izložbu „Alan Ford trči počasni krug“, koja “gostuje” u Muzeju Јugoslavije u Beogradu, na kojoj je prikazano više od 150 originalnih tabli iz ranog perioda stripa, nastalih između 1969. i 1975. godine .