latinica  ћирилица
SPORTSKI DODATAK | 10/04/2013 | 19:40

Pike: Engleskom fudbalu potrebne promjene

Odbrambeni fudbaler Barselone Žerar Pike rekao je danas da su Premijer ligi potrebne promjene kako se engleskim ekipama ne bi događali neuspjesi u Ligi šampiona kao ove sezone.

Prvi put od 1996. godine u četvrtfinalu Lige šampiona nema nijednog engleskog kluba, pošto su ove sezone Mančester Јunajted i Arsenal ispali u osmini finala.

Prethodno su u grupnoj fazi takmičenja eliminisani Čelsi i Mančester Siti.

"Možda je potrebno da čelni ljudi engleskog fudbala razmisle o promjenama. Prethodnih godina su imali i po tri kluba u polufinalu,a sada nijedan tim nije ni među osam najboljih", kazao je Pike engleskim medijima.

On je naveo da bi jedan od problema u Premijer ligi mogla da bude raspodjela prihoda od prava na televizijske prenose utakmica.

U Engleskoj se taj novac dijeli ravnomjernije nego u Španiji, gde najveći dio "kolača" odlazi u kase Barselone i Reala iz Madrida.

"Zbog toga su na neki način kažnjeni timovi iz Premijer lige. Čini mi se da su zbog drugačije raspodjele novca Barselona i Real u velikoj prednosti u odnosu na Engleze. A postoje i navijači koji tvrde da je Premijer liga ujednačenija od Primere, pa opet Mančester Јunajted ima 12 bodova više od Sitija", naveo je reprezentativac Španije koji je svojevremeno igrao za Mančester Јunajted.

On je dodao i da ga Mančester Siti podsjeća na francuski Pari Sen Žermen, pošto su u oba kluba bogati šeici uložili ogromne svote novca.

"U oba tima imate mnogo svjetskih zvezda i njima je potrebno vrijeme za adaptaciju na novu sredinu", zaključio je Pike.