latinica  ћирилица
STUPOVI DUHOVNOSTI | 12/04/2013 | 16:43

Promocija dokumentarnog zapisa Đurđevi stupovi iz serijala Stupovi duhovnosti

U okviru obilježavanja osam vijekova od podizanja Đurđevih stupova iz Berana u ponedjeljak, 8.4.2013. održana je javna promocija dokumentarnog zapisa. Na promociji u Hramu Svetog Save na Vračaru govorili su Njegova Svetost, Patrijarh srpski, Gospodin Irinej, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko – nikšićki gospodin Јoanikije, generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović, prof.dr Veselin Drašković, predsjednik udruženja Knez Miroslav iz Beograda i autorka serijala Mira Lolić Močević.

U ime organizatora, promociju je otvorio prof. dr Veselin Drašković podsjećajući da je Udruženje Knez Miroslav organizovano u cilju očuvanja srpske pravoslavne baštine, vjere, jezika, pisma i kulture, te posebne brige o obnovi Petrove crkve u Bijelom Polju za koju je pisano Miroslavljevo jevanđelje.

“Meni je izuzetna čast i zadovoljstvo što večeras mogu da prisustvujem ovoj promociji i da vas pozdravim u ime nas, koji smo u rasijanju a pripadamo Društvu Kneza Miroslava, a da pri tome možemo da pozdravimo ljude iz Republike Srpske, ljude koji stvaraju, rade i čiji se rezultati vide! Ono što su oni uradili za nas je veliko, a mislim da će to dugo svjedočiti našem vremenu!”

Njegova Svetost, Patrijarh srpski, Gospodin Irinej blagoslovio je preko 200 prisutnih na promociji i istakao važnost zapisa o Eparhiji budimljansko – nikšićkoj, za, kako je rekao, sve one, koji nisu bili u prilici da odu i posjete Svetinje u ovoj Eparhiji.

“ Drago mi je što će svi imati priliku da vide naše divne svetinje iz obnovljene svetosavske eparhije Budimljansko – polimske, eparhije Svetoga Save, koja je imala i sačuvala velike svetinje; dokaz naše prošlosti, naše istorije i naše duhovne veličine, naših predaka, koji su ostavili tragove o sebi i na čijim tragovima mi počivamo, dokazujemo ko smo i šta smo nekada bili i kakvi treba da budemo danas. I meni je drago da to mogu da vidim i obnovim svoje sećanje jer sam jedno vreme bio žitelj tih krajeva i Bogu hvala, imao priliku da vidim tadašnje stanje u tim predelima i da ga uporedim sa sadašnjim stanjem. Na moju veliku radost i blagodarnost Bogu, ta dva stanja se ne mogu uporediti jer su ti krajevi obnovom Eparhije doživeli i duhovnu obnovu; obnovu Svetinja, Crkava i Manastira, ali i našu moralnu i duhovnu obnovu!

Generalni direktor Radio Televizije Republike Srpske Dragan Davidović, istakao je značaj saradnje sa Budimljansko-nikšićkom eparhijom i rada na ovom velikom projektu.

“Ovim serijalom proslavlja se osam vijekova postojanja Đurđevih stupova, jubileja važnog za sve teritorije na kojima žive Srbi... I kada snimamo i kada emitujemo naš program, mi ne prihvatamo granice, koje su uspostavile države. Gdje je srpski narod tu su i novinari i reporteri Radio Televizije Republike Srpske! Mislim da je Republika Srpska i cjelokupno Srpstvo dobilo mnogo ovim serijalom, a mi smo spremni da odemo gdje god nas pozovu da bi snimili i napravili slične serijale i da ovim novim sredstvima, novim tehnologijama, kao što su kamere, podarimo srpskom narodu mogućnost da vide ono što su naši preci prije toliko stotina godina radili.”

Episkop Јoanikije rekao je da svaki ozbiljan narod ima potrebu da obrati pažnju na svoje korijene, da produbljuje svoju svijest i osjećanje za svoje temelje, pogotovu kad je riječ o duhovnim temeljima. “Јer to je ono što je najtrajnije, to je ona nerazoriva kuća, koju gradimo, kako je govorio Sveti Apostol Pavle. Radio Televizija Republike Srpske uradila je jednu značajnu stvar za srpski narod snimajući područje Eparhije budimljansko – nikšićke, gdje su brojne stare srpske svetinje i mnoge novije, a naročito je obratila pažnju na Đurđeve stupove u Beranama, na zadužbinu velikog župana Prvoslava, sina Tihomirovog a sinovca Nemanjinog, koji je podigao Đurđeve stupove prije tačno 800 godina... Ovaj serijal ima i veoma veliku obrazovnu funkciju jer je Televizija uspjela da na jedan popularan način ispriča istorijsku priču o našim drevnim i novijim svetinjama ali i da kroz jedan živi odnos sa sveštenstvom i sa narodom pohvata one najljepše slike iz života tih svetinja i to u ovo vrijeme duhovne obnove!”

Autorka serijala Mira Lolić Močević izjavila je da je bilo jako izazovno raditi na ovom projektu, koji je pripremala ekipa od oko petnaestoro ljudi. “Serijal je sniman 35 dana. Naš radni dan počinjao je nekad u 6 i završavao se naveče u 10. Za to vrijeme uspjeli smo da snimimo 32 emisije, a to je oko 11 sati programa.

Po prvi put posjetili smo teritorije, crkve i manastire o kojima smo malo znali a koje su vrlo bitne za formiranje srpskog društva, jezika, kulture i duhovnosti. Na toj teritoriji nastajale su prve najznačajnije državotvorne institucije, škole, bolnice, oslikane prve freske i napisane prve knjige, pod okriljem Nemanjića i Srpske Pravoslavne Crkve, karike koja od davnina vuče naprijed. Naš zadatak je da ovim serijalom to gledaocima pojasnimo i približimo. Ovom prilikom pozvala bih sve ljude da posjete ovu teritoriju jer će naići na gostoprimstvo i bratsku ljubav!”

Na promociji je prikazan promotivni film o serijalu Stupovi duhovnosti, kojim su Eparhija budimljansko-nikšićka i Radio Televizija Republike Srpske započeli zajedničke aktivnosti na obilježavanju velikog jubileja, 8 vjekova od podizanja manastira Đurđevi stupovi, kao i dokumentarni zapis “Đurđevi stupovi” iz serijala.

U drugom dijelu večeri muzički program izvela je etno grupa "Trag".

Promocija se održala pod blagoslovom Njegove Svetosti, Patrijarha srpskog, Gospodina Irineja, a domaćin promocije bilo je Udruženje “Knez Miroslav” iz Beograda.

Sve fotografije sa promocije možete pogledati na http://www.rtrs.tv/foto/foto.php?id=25159&glry=2075