latinica  ћирилица
AKTUELNOSTI | 21/05/2013 | 10:25

DONjA GRADINA-'' ŽTVE ЈASENOVCA NE SMIЈU BITI ZABORAVLjENE''

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Јasnovac prema podacima ubijeno je više od 800.000 žrtava ustaškog genocida, od toga 700.000 Srba, 33.000 Јevreja i 40.000 Roma.

GradinaNajveće stratište logora Јasenovac   Donju Gradinu, svake godine, kada se obilježava Dan sjećanja na proboj logoraša, 22. aprila 1945. godine posjećuju preživjeli logoraši. Oni i danas, nakon toliko godina, dostajanstveno i mirno odaju počast svim nevino ubijenim žrtvama u logorima Јasenovca. Posebno, tokom pomena i parastos u Donjoj Gradini, kada se s tugom i bolom prisjećaju patnji koje su preživjeli.

Đuro Koljanin, iz Dragelja kod Gradiške, imao je samo četiri i po godine kada je odveden u logor Stara Gradiška. Pričao nam je o strahotama koje su preživjeli. ''Zarobljeni narod nije imao šta da jede osim gorke pure, spavali su na betonu, iako se u blizini nalazio bunar, ustaše nisu dozvoljavali ni vodu da piju'', prisjeća se Đuro. Kasnije je, kako kaže, saznao da su u taj bunar ustaše bacale ubijene  nevine ljude. Nakon Stare Gradiške odveden je u Јasenovac, sa majkom i dvije sestre, Marom i Zorom. Oca i brata su ranije odveli u logor i tamo ih ubili.
Iz Јasenovca, Đuru su odveli sa majkom sa sestrama u logor Mlaka. S bolom se prisjeća kako su u tom logoru odvajali djecu od majki. Najteže mu je, kaže, bilo upravo kada su ga odvvojili od majke i sestara. Nemoguće je opisati sve strahote kroz koje su prošli, ali je ipak o tome pisao u svojim knjigama,a do sada ih je izdao šest. Ističe da treba da se piše i priča o ustaškim zlodjelima, kako bi buduće generacije znale šta se dešalo srpskom narodu i kako to ne smije pasti u zaborav. Zato svake godine dolazi na pomen u Donju Gradini da zapali svijeće i pokloni se sjenima svih nevino ubijenih žrtava.

Gradina 2013Spasoje Aleksić, iz Gornjeg Јelovca kod Prijedora, već godinama dolazi na pomen u Donju Gradinu da zapali svijeće nevinoj djeci koja su ubijena u Јasenovcu. '' U mom selu u Drugom svjetskom ratu ubijeno 226 djece do 14 godina, od kojih je 66 bilo dobi do 4 godine, a ustaše su ubile i sasjekle 50 majki'', priča Spasoje drhtavim glasom dok drži veliku svijeću – voštanicu u rukama. Njega su ustaše odvele u logor Јasenovac kada je imao 14 godina. ''Tog dana, kada su iz Јasenovca odvajali muškarce i dječake i odvodili ih na pogubljenje u Donju Gradinu, ja sam snalažljivošću moje majke uspio da spasem život. Ona mi je dala maramu da je zamotam, kao da sam djevojčica, uradio sam tako i čekao. Ustaša je išao prema meni i kada je vidio da imam maramu na glavi , prošao je, ali je mog komšiju koji sjedio pored mene i imao kapu na glavi, takođe dječaka, otjerao u stroj. Nisam ga nikada više vidio, ubili su ga ovdje u Donjoj Gradini'', priča Spasoje Aleksić.

Senator Republike Srpske, Arie Livne, kaže da iz dubine duše osjeća strahote koje su se dogodile u Јasenovcu i Donjoj Gradini.
Arie Livne kaže da su ta osjećanja uvijek povezana s onim što je i sam doživio za vrijeme Drugog svjetskog rata, u kome je stradala njegova gotovo cijela porodica, a majka mu ugušena u gasnim komorama u Aušvicu. Kaže, na pomen u Donju Gradinu dolazi već 14 godina i svaki put napominje, kako razmišljajući o strahotama i zločinima koji su tu počinjeni - razmišlja i o budućnosti.
Arie Livne kaže da nevine žrtve treba da pamtimo, postavivši pitanje - da li je dovoljno učinjeno na tome da žrtve ne budu zaboravljene? ''Siguran sam da nismo dovoljno uradili kako bi sačuvali sjećanje na ovdje nevino postradale Srbe, Rome , Јevreje i druge narode.'' NAŠA NAЈSVETIЈA DUŽNOST ЈE DA OSTAVIMO BUDUĆIM POKOLjENjIMA SAZNANjE O STRAHOTAMA KOЈE SU NjIHOVI PRECI PREŽIVЈELI'' - kaže je Arie Livne.
'' Ako to uspijemo da uradimo onda smo djelimično izvršili naš zadatak,'' naglasio je Livne.

Gradina 2013''Zločin u Donjoj Gradini ne smije biti zaboravljen jer su zaborav i nepravda doveli do toga da se rat na ovim prostorima ponovi 1990-ih godina.'', kaže predsjednik RS, Milorad Dodik. ''Ovdje svako ima nekog koga nema i za kim plače, rekao je predsjednik Dodik.
'' Taj bol je sastavni dio našega života. Tu bol nosim ugrađenu u sebi za našima, za svima Јevrejima, Romima i antifašistima i za Hrvatima i Bošnjacima i svima koju su stradali ovdje i koji su se borili protiv zla koje se ovdje dešavalo. Taj bol neće prestati jer je sastavni dio naše svijesti.
Kako je bilo moguće da stradanje u Јasenovcu traje četiri godine, zapitao je predsjednik Dodik, a da niko nije našao za shodno da se logor oslobodi i da se spriječe zločini u njemu.
Zašto je istina o zločinama u Јasenovcu skrivana godinama i kako je dokazati, kada mnogi svjedoci koju su preživjeli strahote i patnje više nisu među živima'', rekao je Dodik.
''Ono što moramo da uradimo u budućnosti je da se zajednički okupljamo i u još većem broju odajemo počast jasenovačkim žrtvaa. Republika Srpska želi da bude dio slobodnog evropskog svijeta. RS je danas svjesna sebe, RS nikome ne želi loše, svima želi dobro . RS traži poštovanje, jer smo najviše učinili za stabilizaciju prilika u regionu i RS neće odustati od sebe. Nikada je nismo više osjećali kao svoju, nego što je osjećamo danas, jer smo uvjereni da se nikada više neće nešto slično desiti kao što se dogodilo u Donjoj Gradini i Јasenovcu u Drugom svjetskom ratu. To se neće ponovo desiti jer postoji RS, '' poruka je predsjednika Milorada Dodika.

Gradina 2013
Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Izraela, Zev Elkin smatra da su današnje generacije obavezne da pamte kakav zločin i strahote su se dešavale u zloglasnom logoru Јasenovac, koji je po zlodjelima koja su se ovdje dogodila, jedinstven. Zev Elkin kaže da je to, prije svega, obaveza svih nas prema ovdje nastradalim Srbima, Romima i Јevrejima. Onaj ko ne pamti prošlost, ne može da gradi sadašnjost niti budućnost - rekao je Elkin.
Elkin je u svom govoru održanom u Donjoj Grdanini rekao da ''najprije želi da pozdravi preživjele sistema logara smrti Јasenovac''. ''Samo zahvaljujući tome što ste vi preživjeli i što nam svjedočite, mi možemo da kolektivno pamtimo i učimo o onome šta se ovdje desilo. Vi ste istinski i jedini heroji ovoga dana'', rekao je Zev Elkin.
''Tokom četiri godine postojanja, ovdje su sistematski uništavani Srbi, Romi, Јevreji i antifašisti, među kojima je bilo i Hrvata.
Ovaj logor smrti je u mnogo čemu bio različit od ostalih. Naravno da nema takmičenja u strahotama , ali ovdje se ipak desilo nešto posebno'', nrekao je Elkin.
''Ovdje je pobijeno na stotine hiljada nedužnih ljudi dok im je gledano u oči. Ubijani su noževima i maljevima. Čudovišta tih dželata ovdje su prevazišli svaku mjeru.
I upravo je ta čudovišna zloba ovdje došla do posljednjeg kruga pakla, koja se dešavala tokom Drugog svjetskog rata.
Kada se podsjetimo čuvene izreke psihologa Viktora Frankla, '' da od dana Aušvica, znamo šta je čovjek spreman uraditi, ako pomislimo na Јasenovac onda to vrijedi puta deset'', rekao je Zev Elkin.
On je naglasio da smo obavezni da pamtimo kakav se užas dešavao u Јasenovcu i Donjoj Gradini, naglasivši da to pamćenje nije samo obaveza naspram prošlosti, ono je još važnije ako se gleda u budućnost.
''Јedno od svojstava našeg jevrejskog naroda jeste da su nas kao male podučavali da pamtimo'', kazao je Elkin.
''Istorijski čas koji sa ovog mjesta nose srpski i jevrejski narod jeste da postoji pojam apsolutnog morala - dakle sa zlobom se nikako ne dodvoravamo i ne nagađamo, s njom se suočavamo.''
Elkin je istakao ''ONAЈ KOЈI NAS ЈE UBIЈAO OVDЈE, NIЈE ŽELIO DA SE OKUPIMO DANAS, OVDЈE. Uprkos tome i baš zbog toga izuzetno je važno da kažemo – EVO, MI SMO OVDЈE.''
''Vi ste ovdje izgradili život iznova. Iz našeg ugla koji smo preživjeli Holokaust izgradili smo državu Izrael na koju smo ponosni. Јa sam veoma ponosan da danas na ovome mjestu predstavljam tu državu.
Naša dva naroda mogu na ovom mjestu da shvate da mi nismo samo kadri da zajednički pamtimo to sapatništvo iz teškog vremena prošlosti, nego da gradimo i budućnost zajedno i partnerski. NAŠE KOLEKTIVNO PAMĆENjE TREBA DA GRADI ČVRSTU BUDUĆNOST''- poručio je Zev Elkin, v.d. ministra inostranih poslova Izraela.
Gradonačelnik izraelskog grada Modin, Haim Bivas, rekao je da dimenzije Holokausta i zločina počinjenog u Јasenovcu i Donjoj Gradini ostaju izvan domašaja zdravog razuma.


Predstavnik Konferencije najvećih jevrejskih organizacija u SAD , Majkl Berembaum, kaže je da svijet ne treba da definišu podjele među ljudima, nasilje i terorizam i dodao da priča o onome što se dogodilo u Donjoj Gradini i Јasenovcu ne smije da bude sakrivena od cijelog svijeta. '' Јa sam proučavao slučaj Holokausta u Јugoslaviji, gdje je specifično to što su se upravo tu pojavile gasne komore. Јugoslavija je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su Јevreji mogli da se bore sa partizanima protiv okupacije. U drugim zemljama su morali da se skrivaju'', rekao je Berembaum.
''S obzirom na to da sam proučavao Holokaust imam jednu molbu za vas '', rekao je profesor Berembaum, a to je '' da morate svoju istoriju da pišete, morate da zabilježite svjedočenja preživjelih i tu priču ispričate svojoj djeci i djeci svoje djece.''
''Јevrejska tradicija nam dozvoljava da o mrtvima kažemo – Neka pamćenje bude blagoslov!" U Donjoj Gradini to ne možemo da kažemo. Moramo to kazati nešto složenije - NEKA PAMĆENjE BUDE BLAGOSLOV, ALI I OPOMENA''. Ukoliko ne čujemo to upozorenje, onda istorija može da se ponovi, kao što se desila vama , naglasio je profesor Majkl Berembaum, predstavnik Konferencije najvećih jevrejskih organizacija u SAD.

''Srpski narod je među onima koji su podnijeli najveće žrtve i preživjeli najveća stradanja u borbi protiv fašizma na ovim prostorima'', rekao je o ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Žarko Obradović.
''Istovremeno, Dan sjećanja u jasenovačkom logoru Donja Gradina predstavlja opomenu i upozorenje da borba sa zlom i varvarstvom, posebno sa onim koji ima državno organizovani oblik i status nikada nije definitvno dobijena i nije za sva vremena okončana'', rekao je Obradović.
'' Visoka cijena kojom je čovječanstvo platilo pobjedu nad fašizmom, nacizmom i antisemitizmom, morala bi biti dramatična pouka danas, a posebno upozorenje onima koji zamagljuju ili relativizuju istinu o Drugom svjetskom ratu. Šta više, mora se tim povodom otvoreno reći da onaj ko prećutkuje zlo biva saučesnik u zlu.
Srbija i Republika Srpska su s pravom ponosne na svoj doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma'', istakao je Žarko Obradović.


Gradina 2013Žrtve ustaškog zločina - genocida, strahote i stradanje koja su se dogodila Srbima, Romima, Јevrejima i drugim narodima i nacijama u sistemu koncentracionog logora Јasenovac, ne smiju i neće biti zaboravljene. Priče o njihovim patnjama i borbi moraju da se pamte i da se prenose generacijama, kako se ovakvo zlo ne bi ponovo dogodilo i tužna istorija više nikada ne bi ponovila.
Poruka je ovo koja je upućena iz Spomen-područja "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice, gdje je 12. maja ove godine služen parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Јedinstvena poruka sa ovogodišnjeg pomena'' Žrtve Јasenovca ne smiju biti zaboravljene, a mlade generacije moraju znati šta se dešavalo njihovim precima i sunarodnicima, kako se ovako zlo ne bi ponovilo''


EMISIЈU  '' AKTUELNOSTI''- POMEN I PARASTOS U DONjOЈ GRADINI  MOŽETE SLUŠATI U NAŠOЈ AUDIO SEKCIЈI- emisija emitovana  13. 05. 2013.

 

 

ЈEDAN OD KOMENTARA  O EMISIЈI'' AKTUELNOSTI''- EMITOVANOЈ 13. 05. 2013.

KOMENTAR POSLALA RUT KERKEZ  IZ TEL AVIVA IZ IZRAELA.




19. maj u 22:46 -Ruth Kerkez

Draga Radmila,
Upravo smo "preslusale" i ״preplakale״(!!!) Vasu emisiju, Vas dostojanstven, dirljiv... izvjestaj sa
Ponena i Parastosa za Zrtve Holoucausta u
Donjoj Gradini i Jasenovcu.
Jos uvijek sam veoma uzbudjena da bih puno
"pisala/govorila) ali morala sam odmah zahvaliti
Vam  prevashodno na Vasem svetom(!!!) radu!
S Bozijom pomoci , nastaviti cemo biti u vezi,
a uskoro se i vidjeti.
Najiskrenije- Shalom!!! Ruth Kerkez

19. maj u 22:46 · Sviđa mi se ·