latinica  ћирилица
ISKRE PRAVOSLAVLjA | 28/05/2013 | 15:38

MANASTIR MOŠTANICA

Prve nedjelje Vaskršnjeg posta tačnije na Teodorovu subotu posjetili smo manastir Moštanica , gdje smo prisustvvovali svetoj liturgiji. Moštanica zauzima veoma značajno mjesto među manastirima Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Eparhiji Banjalučkoj, i predstavlja jedan od značajnijih manastira u RS.

Manastir MoštanicaPostoji nekoliko zabilježenih predanja koja govore o postanku manastira Moštanice. Јedno od njih kaže da je Moštanica zadužbina roditelja Svetog Save. Ovo kazivanje sasvim se ukalapa u svesrpsko svetosavsko predanje i nema izvora na osnovu kojih bi se ono moglo provjeriti. P rema drugoj legendi Moštanica je podignuta 1113. godine i to na mjestu pogibije svetog Teodora Tirona. Stariji opisivači manastira potkrjepljuju ovo ''datovanje'' kazivanjem o nekom crkvenom ključu na kojem je bila urezana godina 1111.Prvi pisani spomen manastira Moštanice je zapis iz 1579. godine u Otačniku koji se danas nalazi u Hilandaru. U njemu se navodi da je knjiga pisana navedene godine '' u hramu svetog arhanđela Mihaila u Manastiru zvanom Moštanica, u vrijeme igumana Grigorija jeromonaha.

Manastir Moštanica zauzima značajno mjesto među manastirima Srpske pravoslavne crkve. On je jedan od najvećih srpskih manastira u Republici Srpskoj. Manastir Moštanica nalazi se na 202 metara nadmorske visine u dolini rijeke Moštanice, na sjevernim padinama Kozare. Od Kozarske Dubice na jug je udaljen 12 kilometara. Manastir Moštanica je smješten u padini Male Gradine, u zaklonjenom prostoru ravnog zemljišta obraslog mirišljavim lipama. Pripada Banjalučkoj eparhiji. Prema narodnom predanju ovaj manastir je svoje ime dobio po svetiteljskim moštima koje su se tu nalazile. Svetiteljska ruka iz ovoga manastira prenesena je u srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj Kostajnici gdje se i danas nalazi. Po tim svetiteljskim moštima manastir je dobio ime Moštanica.


Međutim, narodno predanje spominje i rječicu koja teče pored manastira, a na kojoj su bila 44 drvena mostića. Ti mostići su bili od prebačenih oborenih bukovih stabala. Upravo i sad se kod manastira, preko rječice, nalazi takav mostić. Od riječi most, Mostanica, postao je naziv za rijeku Moštanicu, a zatim i za manastir. U svojoj mnogovjekovnoj istoriji mnogo je stradao. Prema dosad poznatim podacima, devet puta je bio spaljivan i razaran, a devet puta dizan i obnavljan. Nedavno je doživio i deseto obnavljanje.

Razgovor sa igumanom manastira Moštanica ocem Vasilijem

O istoriju , nastanku opstanku manstira Moštanica razgovarali smo sa Igumanom Vasilijem. Nedavno je manstir Moštanica deseti put obnovljen i svojom ljepotom privlači sve više posjetilaca vjernika, koju kada dođu u ovu prelijepu svetinju budu uvijek ljubazno dočekani i ugošćeni , i duhovno okrijepljeni.

Napominjem materijal za ovu emisiju korišten je iz knjige '' Manastir Moštanica'', autora prote Slavka Vujasinovića.

Emisija '' Iskre pravoslavlja''- o manastiru Moštanica- emitovana 18. 05. 2013.

Razgovor sa igumanom manastira Moštanica ocem Vasilijem možete poslušati ovdje