latinica  ћирилица
ART MAŠINA | 31/05/2013 | 13:14

KORAK U HRABROST

RTRS dodjeljuje nagradu Korak u hrabrost

I ove godine, tradicionalno, RTRS je medijski pokrovitelj Teatar festa. Tako će gledaoci naše televizije imati iz prve ruke informacije o dešavanjima na najzanimljivijem pozorišnom festivalu u Srpskoj.

Pored toga, evo već treći put, dodijelićemo nagradu Korak u hrabrost. Kad smo je ustanovljavali, 2010. godine, zapisali smo ovo:

"Od ove, 2010. godine, RTRS, kao glavni medijski pokrovitelj Teatar festa Petar Kočić dodjeljuje nagradu Korak u hrabrost.

U pokušaju da koncipiramo ono što mi želimo da vidimo u pozorištu, nekako spontano smo stigli do hrabrosti.

Možda zbog toga što je hrabrost u izrazu nešto što nama, na RTRS-u predstavlja ideal rada, i u sadržajnom i u formalnom smislu. Reći istinu, i reći je na kvalitetan način, to je ono što mi pokušavamo da radimo. Zbog toga bismo voljeli da nagradom koju će dodijeliti naša kuća ukažemo na sličnu stvar u pozorištu, koje, baš kao i mi, samo različitom formom, pokušava da bude hrabro. Јer, nije li dobra predstava(baš kao i dobra tv emisija) ona koja hrabrom, inventivnom formom, igrom, iskazuje misao koja nas se TIČE, danas i ovdje?"

Do sada smo nagrade dodijelili: Јasni Đuričić, glumici SNP Novi Sad za maestralnu igru u predstavi Brod za lutke, sjelokupnom timu predstave Radnička hronika NP RS, za hvatanje u koštac s teškom temom svakondevice na hrabar način i Oliveru Frljiću za autorski projekat Mrzim istinu, u kom na način do tad ne viđen u pozorištu, govori o sebi i svojoj porodici.

Ove godine je pred nama ponovo težak zadatak. Obećavamo da ćemo ga uraditi pošteno i iskreno, iako će, kao i uvijek i o svemu, većina misliti da smo pogriješili.

Novost je da od ove godine imamo i namjenski urađenu nagradu, rad akademskog slikara i vajara Milivoja Unkovića, jednog od najuglednijih umjetnika u našoj sredini.