latinica  ћирилица
U RITMU DANA | 31/05/2013 | 17:38

Paviljon BiH na 55. Venecijanskom bijenalu - jedan od 10 paviljona koje treba vidjeti- ocjena italijanskog časopisa '' Kultura panorama''

'' U RITMU DANA''- 29. 05. 2013. Јedan od najčitanijih italijanskih magazina i portala "Kultura panorama" objavio je da od 10 izložbi koje se izdvajaju i koje treba vidjeti na 55. Venecijanskom bijenalu jeste i izložba "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića, koja u produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS predstavlja BiH na Bijenalu.

Paviljon BiH na 55. Venecijanskom bijenalu otvoren je za kustose, novinare, galeriste i kritičare od 27. maja, a svečano otvaranje paviljona u Palati Malipiero zakazano je za sutra uveče.
U članaku koji je objavio italijanski magazin '' Kultura panorama'', o 10 izložbi koje treba vidjeti na Venecijanskom bijenalu, na prvom mjestu se pominje rad umjetnika iz RS Mladena Miljanovića '' Vrt uživanja''.
''To je bilo veliko iznenađenje za sve članove koji su radili na pripremi izložbe i paviljona, ali i mene kao umjetnika čiji rad predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovoj prestižnoj kulturnoj manifestaciji, rekao je za Radio Republike Srpske '', Mladen Miljanović.

'' Ovo   je jedna vrsta potvrde da smo na dobrom putu .Ono što je najbitnije za naša umjetnost i to čime se predstavljamo na Bijenalu smo dobili odlične potvrde i mišljenja i prije zvaničnog otvaranja Bijenala'', rekao je Miljanović.
Mladen Miljanović nam je  u telefonskom razgovoru  potvrdio da je posjećenost i interesovanje za Paviljon BiH, izuzeto velika . On je , kaže u stalnoj kumunikaciji i interakciji sa publikom , i to je pokazatelj da ono čime se BiH predstavlja na ovogodišnjem Bijenalu ima svoju vrijenost, i ne ostavlja ravnodušnim ni ni najstrožiju stručnu javnost.


Nakon desetogodišnje pauze ovo je drugi nastup BiH na bijenalu. Pokrovitelji nastupa BiH na bijenalu su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, a organizator nastupa Muzej savremene umjetnosti RS.
Paviljon BiH, biće otvoren sutra 30. maja u 19 časova i 30 minuta , a izložbu će otvoriti Mladen Miljanović performansom '' Pritisak želja''. Svečanoj ceremoniji otvaranja kako se očekuje prisustvovaće ministar Civilnih poslova BiH, Sredoje Nović, predstavnici Vlade RS, resornog ministarstva, kao i druge brojne uglednepolitičke, javne ličnosti, umjetnici. Svečano otvaranje Venecijanskog bijenala biće u subotu 1. juna

TELEFONSKI  RAZGOVOR SA MLADENOM MILjANOVIĆEM , KOЈI SE NALAZI U VENECIЈI, EMITOVAN U EMISIЈI '' U RITMU DANA''- 29. 05. 2013. od 13 časova