latinica  ћирилица
NAЈKUTAK REPUBLIKE SRPSKE | 07/06/2013 | 09:56

TREBINjE MANASTIR TVRDOŠ

Oko 300 vrsta ukrasnog bilja, iz svih dijelova svijeta, prava su mala botanička bašta.

Manastir Tvrdoš, svojim arhitektonskim cjelinama manastirskog kompleksa , sa crkposljednjih dvadesetak godina rađeno na građevinskoj obnovi manastira, istovremeno su uređivane i ukrasne vom posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice, kulama, konacima , vinskim podrumima, kao i hortikulturnim ambijentalnim uređenjem , predstavlja originalnu i skladnu cjelinu. Kako je u leje, maslinjaci, vinogradi i mali parkovi sa sadnicama donesenim sa svih kontinenata.

Ukrasno bilje zahtijeva redovnu njegu, što znači dosta posla za bratstvo manastrira, ali i za vjernike koji rado pomažu u uređenju manastira i okoline.

Blaga klima Trebinja i okoline odgovara i biljkama toplijih krajeva , koje su ovdje pronašle svoje novo stanište. U manastirskim maslinicima ima više od 500 sadnica maslina, a ovdje možete naći gotovo sve vrste četinara, palmi , žbunove lovora, stablo eukaliptusa, razne vrste voćaka. Članovi manastirskog bratstva i dalje sakupljaju sadnice sa raznih meridijana, kreirajući u Tvrdošu pravu malu botaničku baštu .

TREBINjE, MANASTIR TVRDOŠ