latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 03/07/2013 | 14:28

VAŽNOST PSIHO-FIZIČKIH AKTIVNOSTI U TRUDNOĆI

Trudnoća i porođaj su dva najsnažnija događaja , koji će većina žena iskusiti u toku života, a oba zaslužuju pažljivu pripremu. Što se više zna o trudnoći i porođaju, o roditeljstvu , manji će biti i strah od porođaja. Pohađanje škola za trudnice i redovne posjete ljekaru, dobre su pripreme za rađanje bebe.

Nekad se smatralo da žena u drugom stanju treba da smanji svoje aktivnosti, naročito fizičke,međutim, to je potpuno pogrešno , istakla je naša sagovornica u Јutarnjem kontakt programu RRS, Vlatka Đermanović, voditelj škole za trudnice " Radosnica".
Povećanjem ploda , trbušni organi trpe povećan pritisak, kičmeni stub je pod velikim opterećenjem, a na nogama se pojavljuju vene i otoci. Cilj vježbi u školama za trudnice je olakšavanje ovih i sličnih tegoba , poboljšanje kondicije trudnice i olakšavanje porođaja.
Veoma popularne vježbe su vježbe disanja koje se primjenjuju u toku porođaja,kaže Vlatka Đermanović,  naročito vježbe za opuštanje između kontrakcija .Relaksacija za vrijeme porođaja dovodi do opuštenosti tijela i omogućava prirodnim procesima otvaranje porođajnog kanala. Opuštajući se između kontrakcija, trudnica štedi snagu, koja joj je potrebna za rađanje bebe, ističe Đermanović.
Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme , olakšaće porođaj , a rođenje djeteta zaista će biti najljepši dan u životu.

Gordana Prtina