latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 09/07/2013 | 12:07

RAZGOVORI O PROBLEMIMA IZVOZA NASTALIM NAKON ULASKA HRVATSKE U EU

Na sastanku gradonačelnika Prijedora i načelnika pet opština potkozarske regije, koji je juče održan u Kozarskoj Dubici, dogovoreno je da se uputi poziv predstavnicima Savjeta ministara BiH na sastanak na kojem bi se razgovaralo o problemima izvoza sa tog područja, koji su nastali nakon ulaska Hrvatske u EU.

Dogovoreno je da  opština Kozarska Dubica uputi poziv Savjetu ministara i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za sastanak u jednu od opština potkozarske regije, kako bi se razgovaralo o modalitetima koje treba da zadovolje izvoznici s područja tih opština, kako bi im se što prije omogućio izvoz robe koja trenutno ne može da se izvozi preko granice sa EU, rekao je za naš radio načelnik opštine, Mile Zlojutro.
Mjere za poboljšanje naplate izvornih prihoda budžeta opština, novonastala situacija po ulasku Hrvatske u EU i prijedlozi zajedničkih projekata na regionalnom nivou kojima bi se apliciralo prema EU fondovima, takođe su bili teme sastanka, rekao je Zlojutro.
„Razgovarali smo o problemima koji su hitne prirode s ciljem da krenemo s iznošenjem tih problema prema institucijama BiH, jer smo, zaista, u nezavidnom položaju i treba da nam se pomogne“, izjavio je Zlojutro.
On je najavio da će se naredni sastanak održati u Novom Gradu, gdje će svaka opština predložiti konkretne projekte.
Zlojutro je ocijenio da problem koji se odnosi na definisane granične prelaze između BiH i Hrvatske ne može da bude brzo riješen.
„Ugovori koji su potpisani su ostavili nemogućnost da se mijenja režim na granici. Јoš nisu formirane ni komisije za rješavanje ovog pitanja ni u BiH ni Hrvatskoj, a rok za njihovo formiranje je 60 dana. Naš poziv Savjetu ministara i ministarstvima ima za cilj da se taj proces ubrza jer je stvar zaista hitne prirode i za Kozarsku Dubicu i Novi Grad“, pojasnio je Zlojutro.
Prvom radnom sastanku opština prijedorske regije prisustvovali su  i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo, načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić, načelnik Oštre Luke Dragan Stanar, kao i načelnik Krupe na Uni Gojko Kličković.