latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 24/07/2013 | 13:17

savjet kupačima

Šta izbjegavati prilikom kupanja i šta činiti kada se neko utapa

U Јutarnjem programu Radija RS, u srijedu 24. jula gost je bio Boris Trninić, predsjednik Ronilačkog kluba "Buk" i instruktor spasilac. Tema Јutarnjeg programa Radija RS bila je sigurnost na kupalištima.

Osnovni savjet za sve kupače je da izbjegavaju kupanje na neuređenim mjestima na rijekama i jezerima. Vode naših rijeka i jezera su nepredvidljive i najiskusniji plivači lako se mogu naći u nevolji.

Svi koji odluče da se osvježe kupanjem, moraju biti svjesni da je razlika u temperaturi vode i tijela nekada i 15 i više stepeni, što za zagrijano tijelo može značiti veliki šok. U vodu obavezno treba ulaziti polako, postepeno se pripremajući za razliku temperature. U vodu ne bi trebalo ulaziti  najmanje sat vremena poslije obroka.

Plivači nipošto ne smiju precjenjivati svoje mogućnosti i upuštati se u preplivavanja i kupanja na mjetima koja im nisu poznata.

Gost Јutarnjeg programa Boris Trninić, instruktor spasilac, savjetovao je sve koji prisustvuju utapanju, da ne rizikuju i svoj život pokušavajući da spase tuđi. Neophodno je dobro procijeniti svoje plivačke i fizičke sposobnosti, prije nego što pokušate davljenika izvući iz vode. Najbolje bi bilo osobi koja se utapa, ukoliko je moguće, sa obale pružiti granu, ili  nešto slično, ili eventualno napraviti ljudski lanac. Ako to nije moguće, treba baciti bilo kakav plutajući predmet za koji će se uhvatiti i tek kada se smiri pomoći mu da se dokopa obale. Ako se i odlučite da priđete davljeniku, ne prilazite tako da vas može dohvatiti. Uhvatite ga sa leđa za garderobu ili kosu i pokušajte ga smiriti i dovući do obale.

Kada je davljenik izvučen na obalu, prvo treba pozvati hitnu pomoć (124), a zatim mu pomoći da  izbaci vodu iz pluća i dati mu vještačko disanje.

Ukoliko postoji sumnja da je neko prilikom skoka u vodu povrijedio kičmu, potrebno ga je postaviti na čvrstu ravnu podlogu (dasku ili nešto slično) i ne pomjerati ga do dolaska hitne pomoći.