latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 31/07/2013 | 15:51

Čuvanje hrane u ljetnjem periodu

Proteklih dana Agencija za bezbjednost hrane BiH, savjetovala je građane da budu oprezni prilikom pripreme i čuvanja hrane, jer je visoke temperature mogu kontaminitari i tako povećati rizik od bolesti. Vrućine, osim što su zadavale nevolje bolesnicima, zahtijevale su i bolje čuvanje hrane.

S obzirom na to da je ljeto u jeku, potreban je oprez prilikom zaštite, čuvanja i obrade namirnica u svakodnevnoj ishrani.
U Јutarnjem programu Radija RS, o zaštiti hrane u ljetnim uslovima, razgovarali smo sa specijalistom higijene i zadravstvene ekologije, dr Vesnom Petković iz Instituta za javno zdravstvo RS, koja je podsjetila da su lako kvarljive namirnice one koje prirodno sadrže mnogo vode, kao što su meso, riba, mliječni proizvodi. Tokom ljeta trebalo bi da budemo oprezni i kada je riječ o sladoledima, kolačima sa kremom i raznim preljevima za salate, naročito majonez, jer su ta jela najčešće uzročnici trovanja hranom,a  zbog toga što su i jaja njihov sastavni dio. Ono na šta posebno moramo obratiti pažnju, jesu osnovni higijenski principi, koje preporučuje i SZO, lična higijena, održavanje higijene radne površine na kojoj se priprema hrana, odvajanje sirovih od obrađenih namirnica, naglasila je dr Petković.
Neophodno je temeljno kuvanje kvarljive hrane, do 70 stepeni Celzijusa i ostavljati je u frižideru na temperaturi ispod 5 stepeni. Ova hrana ne bi trebalo dugo da stoji ni u frižideru, samo do tri dana, a smrznutu ne otapati na sobnoj temperaturi.
Prilikom kupovine treba voditi računa o ambalaži, roku trajanja i izgledu namirnica. Za meso je, recimo, važno da ima normalnu boju i elastičnost na pritisak, da je bez neprijatnog ili kiselkastog mirisa. Dr Petković je rekla da u ovim uslovima, hranu ne bi trebalo ni podgrijavati, toleriše se samo podgrijavanje supe ili variva ako se izvadi meso i povrće, pa se zagrijava samo tekućina.
Kada je riječ o ishrani u ljetnjem periodu, preporučljivo je, unositi dovoljno tečnosti, čorbe, supe, voćni sokovi i čajevi. Poželjno je jesti što više voća i povrća, ribe i da se sva jela pripremaju na što manje ulja i masnoća.
Podsjećajući da visoke temperature i nepravilno čuvanje namirnica i hrane pogoduju razmnožavanju različitih bakterija i da se zagađenom hranom prenose mnogobrojne bolesti, dr Petković navodi da iz jedne bakterije, za nekoliko časova može da ih se razvije više miliona...

Olga Korać