latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 09/08/2013 | 10:06

NEVESINjSKA OLIMPIЈADA - OD 11. DO 18. AVGUSTA

Ovogodišnja 138. Nevesinjska olimpijada biće održana od 11. do 18. avgusta, rekao nam je načelnik opštine Nevesinje, Momčilo Šiljegović.

Sportisti iz zemlje i regiona za sedam takmičarskih dana nadmetaće se u preko 30 disciplina, a oni najbolji osvojiće i vrijedne novčane nagrade. Centralni dio programa sa konjskim trkama i tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održan na Bratačkom lugu 18. avgusta, ali će prve medalje biti podijeljene mnogo ranije.
Planirana su takmičenja u fudbalu, košarci, rukometu, šahu, atletskim disciplinama, odbojci na pijesku i sportskom ribolovu, napomenuo je Šiljegović.
Manifestaciju prati niz kulturnih i turističkih sadržaja kao što su likovni susreti, sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti, festival mladih guslara i olimpijski kviz što ovu avgustovsku svetkovinu čini prepoznatljivom u regionu.
Organizator olimpijade je Opština Nevesinje, a pokrovitelj Ministarstvo za porodicu omladinu i sport u Vladi RS.
Nevesinjska olimpijada je nastavak održavanja konjskih trka na Bratačkom lugu kod Nevesinja, tradicije duže od jednog vijeka koja svake godine okupi na desetine hiljada posjetilaca. Narod ovog kraja imao je prijeku potrebu da se krajem avgusta okuplja u srcu nevesinjskog polja nakon napornih radova oko sakupljanja ljetine. Bila je to, podsjeća Šiljegović na stare priče, prilika da se nadmudri turski okupator koji je branio sva zborovanja umnih Srba. Konjske trke su bile povod koji je prerastao u saborovanje na kojem su se sretali prijatelji u vremenu kad je jedino prevozno sredstvo bio konj, a samo saborovanje je bilo prilika da se delije ogledaju ko je jači, bolji i vještiji. Јoš osamdesetih godina 19. vijeka Bratački lug je postao pravo olimpijsko borilište u tradicionalnim i viteškim disciplinama.
Nevesinjska olimpijada, dakle,  gaji tradiciju dužu od modernih olimpijskih igara, a sve u želji čuvanja od zaborava tekovina koje su nam preci ostavili u zavjet, kaže načelnik Nevesinja, Momčilo Šiljegović. Јedni pored drugih su i amateri i profesionalci, i mladi i stari, a gledaoci su sami birali svoje junake.Ne moraju oni biti ni najbrži ni najsnažniji, ali moraju posjedovati sportski duh i bar malo junaštva i viteštva.