latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 16/08/2013 | 15:57

Alergija na ambroziju

Alergija je oštećenje raznih tkiva, izazvano prekomjernom odbrambenom reakcijom organizma nečega što organizam doživljava kako strano. Alergije polako postaju bolest moderne civilizacije , koja stvara sve više proizvoda od kojih se tijelo brani kao od štetnih stranih supstanci, kao što su industrijsko zagađenje, zatvorene prostorije, promjena klime itd., rekao je dr Marinko Vučić, pulmolog, načelnik Klinike za plućne bolesti KCBL, u uvodu jutarnjeg kontakt programa Radija RS, u kojem smo govorili o alergiji na ambroziju.

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine metar, metar i po. Niče polovinom aprila , cvjeta u kasno ljeto i jesen , proizvodeći polen koji izaziva polenske alergije kod sve većeg broja ljudi.
O alergiji na ambroziju ,u Јutarnjem kontakt programu Radija RS razgovarali smo sa dr Marinkom Vučićem, načelnikom Klinike za plućne bolesti KCBL, koji je podsjetio na simptome ove alergije- kijanje, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab nosa i začepljenost, a ponekad i gubitak osjeta mirisa. Simptomi su slični prehladi, ali ako traju duže od sedam dana, a posebno ako se javljaju tokom ljetnih mjeseci, najvjerovatnije je riječ o alergiji. 

Ponekad se istovremeno javljaju i simptomi na očima - svrab i peckanje uz crvenilo i pojačano suzenje, a može se pojaviti, na žalost i napad astme, odnosno kašalj, otežano disanje i pritisak u prsima. Nerijetko ovi simptomi izazivaju i razdražljivost, glavobolju i smanjuju koncentraciju, kaže dr Vučić.
Osim respiratornih problema česte su i promjene na koži-svrab i crvenilo, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje u vidu grčeva i povraćanja. Ove probleme, kod postojanja sklonosti ka alergiji na ambroziju, mogu da izazovu i dinja, lubenica, banane, tikvice, kesten paradajz, kaže dr Vučić. 

Kao čest problem , uz alergijsku kijavicu javlja se i astma. 

Dijagnoza

Da bi bili sigurni da je alergija u pitanju, može da se uradi jednostavno alergološko ispitivanje , naveo je dr Vučić . " Naprave se kožne alergijske probe, kada se na kožu podlaktice nanesu posebno napravljeni rastvori alergena , među kojima je i polen ambrpzije. Ako se pojavi pozitivna reakcija-jasno crvenilo, dijagnoza je jasna, dodao je dr Vučić.

Liječenje, kako olakšati simptome

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mjera i lijekova -antihistaminika, kaže dr Vučić i dodaje da je kod alergijske astme potrebno liječenje hormonima -kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili inhalacionih pumpi, što je sigurno kvalitetnija terapija, pošto se koriste male koncentracije hormona koje djeluju lokalno, ciljno , na nivou bronhija. U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobijeni na bazi polena.Naime, polen kao farmaceutska sirovina koristi se za proizvodnju alergenskih rastvora za liječenje polenske kijavice, dodao je dr Vučić.

Preventivne mjere sastoje se od poštovanja nekih pravila,kaže dr Vučić , a to su:

-Ne izlazite iz kuće u toku prijepodneva, tada je najviše polena u vazduhu

-Držite zatvorene prozore stana ili automobila, da bi se spriječilo da polen uđe u stan ili auto,

-Ako je vjetrovito, trebalo bi da ostanete u kući /Vjetar lako i velikom brzinom prenosi polen/,

-Tuširati se i prati kosu svako veče /tako se spira polen s tijela i kose/, ali i često prati ruke,

-Često se presvlačiti/na taj način se sa odjeće skida polen/

-Ne sušiti veš u dvorištu i na terasi / mokar veš sakuplja polen/

-Redovno usisavati stan i prati podove

-Kod rada u bašti staviti masku na usta i nos,

-Sportskim aktivnostima u prirodi baviti se poslije kiše , kada je koncentracija polena najmanja

-koristiti godišnji odmor kada u mjestu življenja ima najviše polena. Ići na more ili na planinu da bi se izbjegao kontakt s polenom.
U pojavi alergija uopšte, pa tako i alergije na ambroziju, veliku ulogu ima nasljedni faktor, odnosno predispozicija ako alergiju ima neko od bližih srodnika (majka, otac, braća). Alergija na ambroziju može se pojaviti u svakom životnom dobu, ali izuzetno rijetko prije četvrte godine života.
Dr Vučić savjetuje da oni kod kojih je alergija utvrđena, počnu sa terapijom bar sedam dana prije nego što počne cvjetanje. Pošto pravog lijeka nema, terapijom se mogu samo ublažiti simptomi. Opšti savjet takođe je da se jača imunološki sistem.

G. Prtina

a.