latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 23/08/2013 | 21:50

Udžbenici za novu školsku godinu

"Udžbenici u RS su najjeftiniji u regionu, a njihova cijena i ove godine neće se mijenjati", istakao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Rade Ristović, gostujući u Јutarnjem programu Radija RS.

"Naši udžbenici su, na primjer, duplo jeftiniji nego udžbenici u Srbiji i FBiH. Uprkos tome trudimo se da ne dižemo cijenu kako bi izašli u susret roditeljima", istakao je Ristović i dodao da je prosječna cijena udžbenika 7,5 , a radne sveske 5,5 maraka.
Planom izdavanja udžbenika Ministarstva prosvjete i kulture RS, za novu školsku 2013/2014. godinu, za učenike osnovnih škola predviđeno je štampanje novih udžbenika. Riječ je o udžbeniku geografija za deveti razred kao i prateće radne sveske, zatim tehničko obrazovanje za šesti, osmi i deveti razred . Urađena je i adaptacija udžbenika hemije za osmi i deveti razred , zatim udžbenik prirode i društva za treći, četvrti i peti razred osnovne škole. Novi udžbenici su u u prodaji i mogu da se nabave u knjižarama ili naruče u Poštama Srpske , na broj 1371 .
Izmijenjeni su i udžbenici za srednju školu, fizika za gimnaziju i računarsko-informatičke smjerove, kao i fizike za drugi razred, četvorogodišnjih zanimanja.
Hologramska zaštita
Od 2009. godine do danas tiraž u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva se smanjivao pa smo htjeli da spriječimo manipulacije i da stavimo zaštitu na udžbenike i tako obilježimo i zaštitimo sve ono što radi Zavod, ističe Ristović.
Uradili smo to radi eliminacije bilo kakve sumnje da to rade privatni izdavači.
Prodaja
Tiraž Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo prošle godine bio je između 700.000 i 750.000 primjeraka. U prvoj polovini avgusta ove godine dostignut je nivo prodaje iz prošle godine , a očekujemo da će do kraja mjeseca biti realizovan plan prodaje.
Prodaja starih udžbenika u velikoj mjeri umanjuje prodaju novih udžbenika, naveo je Ristović i dodao da bi i takav vid prodaje trebalo da podliježe poreskim obavezama.
Udžbenici za prvi i drugi razred OŠ
Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Rade Ristović naglasio je da je Vlada RS i ove godine izdvojila milion maraka za besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola i da je i taj posao završen. "Već smo od svih škola dobili spiskove đaka koji to treba da dobiju i pojedine škole smo počeli da snabdijevamo udžbenicima", rekao je Ristović.
Planovi Zavoda za udžbenike i nastavna sedstva
Postavljanje hologramske zaštite na udžbenike bio je jedan od naših planova za ovu godinu i uspješno smo to uradili za osnovce, a naredne godine ćemo i na udžbenicima za srednjoškolce imati ovaj vid zaštite.
Ono što bih posebno istakao , kada su u pitanju planovi, je konkurs za najbolji neobjavljeni roman, kaže Ristović. Na adresu Zavoda stigao je 121 rukopis, a tročlani žiri, na čelu sa prof. dr Mladenom Šukalom , izabraće najbolji.
Četvrtog septembra biće poznato ko će dobiti nagradu za najbolji roman, a nagrade nisu zanemarljive, dodao je Ristović i naglasio : " Prva nagrada za najbolji roman -15.000 KM i hiljadu štampanih primjeraka, a druga i treća nagrada po hiljadu štampanih primjeraka."
Ova nagrada biće odmah iza Nin-ove nagrade, a nadam se da ćemo na Sajmu knjige u Beogradu i Banjaluci to i pokazati, rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva , Rade Ristović, gostujući u Јutarnjem programu Radija RS.
Inače, osnovna djelatnost Zavoda je pripremanje i izdavanje udžbenika i drugih nastavnih sredstava, publikacija kojima se obezbjeđuju neophodne informacije od značaja za ostvarivanje nastavnih planova i programa i izdavanje svih vrsta školskih obrazaca.
Sjedište Јavnog preduzeća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je u Istočnom Sarajevu.
G. Prtina